Belföld

A Fidesz szerint a kórháztörvény semmisnek tekinthető

A Fidesz szerint a kórháztörvény semmisnek tekinthető, mert a parlament hétfő esti, a jogszabályról döntő rendkívüli ülését házszabály- és alkotmányellenesen hívták össze - közölte Rogán Antal, a párt frakcióvezető-helyettese kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Rogán Antal elmondta, hogy a Fidesz az Alkotmánybírósághoz és egyúttal a parlament ügyrendi bizottságához fordul a törvény elfogadása ügyében. Hangsúlyozta: a köztársasági elnök hétfőn azzal küldte vissza a parlamentnek megfontolásra a kórháztörvényt, hogy megfogalmazta a jogszabállyal kapcsolatos kifogásait.

Rogán Antal a parlamenti többség eljárását úgy minősítette, hogy azzal “megalázták Mádl Ferenc államfőt”. A politikus úgy ítéli meg: azzal, hogy a parlamenti többség a törvényt mégis változatlan formában fogadta el, az államfői hivatal tekintélyét is megalázta.

A képviselő a parlament tekintélyének csorbulásáról is beszélt. Szerinte a kormány, a kormányfő, a kormányzati többség és Szili Katalin házelnök is felelős, amiért a parlament hétfői rendkívüli ülését “házszabály-ellenesen hívták össze”.

Utalt arra, hogy a házszabály szerint az ülés tervezett napirendjéről legalább két nappal a tanácskozás kezdete előtt értesíteni kell a képviselőket. Rámutatott: ebben az esetben mindössze alig néhány órájuk volt a honatyáknak arra, hogy az ülésről tudomást szerezzenek.

Rogán Antal az ügyrendi bizottságtól azt várja, hogy a testület állapítsa meg a házszabálysértés tényét. Ugyanakkor hozzátette, a bizottságban működni fog a “kormánypárti szavazógépezet”.

A politikus szerint az Alkotmánybíróságnak ki kell mondania az elfogadott kórháztörvény semmisségét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik