Belföld

Orosz katonatisztekből IT-szakemberek

admin

2003. 06. 23. 08:51

A Cisco Systems együttműködésben a Rosztovi Állami Műszaki Egyetem Táv- és Szakképző Intézetével arra vállalkozott, hogy az orosz hadsereg nyugállományú tisztjeiből IT-specialistákat faragjon.

A Cisco Hálózati Akadémiáján olyan tisztek fognak tanulni, akik legalább öt évet szolgáltak a hadseregben, és akiket egészségügyi okokból szereltek le. A tisztekből az átképzés után számítógépes hálózati szakemberek lesznek. Az akadémián szerzett új szakképesítésük révén lehetőséget kapnak arra, hogy a civil életben is munkához jussanak.

A programot Nagy-Britannia honvédelmi minisztériuma támogatja. A korábbi tisztek könnyebb elhelyezkedésének elősegítése a jelenlegi helyzetben különösen fontos, hiszen az orosz hadsereg jelentős átalakuláson megy át. Az elmúlt évek során ugyanis, részint a Nyugattal való kapcsolatok javítása okán, részint pedig költségvetési okokból hatalmas mértékben csökkentették az orosz hadsereg állományát. Nem véletlen tehát, hogy fontos feladatként merül fel a tisztek átképzése, felkészítése a polgári életre.

A Cisco illetékese elmondta: Oroszországban hatalmas a szakemberek iránti igény az információs technológiák terén, a cégekre azonban nem jellemző, hogy egykori katonatiszteket alkalmaznak, akik közül sokan tapasztalat és gyakorlat hiányával küszködnek.

A program annak a Russian Resettlement Projectnek a része, amelyet 1993-ban indítottak el az orosz haderő reformjának támogatására, a katonák civil életben való elhelyezkedésének elősegítésére.


Forrás: ITTK – INFINIT Műhely


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.