Belföld

Csalódást okozott a Heineken

A Heineken sörgyár arra figyelmeztette befektetőit, hogy első féléves profitja a tavalyival azonos szinten marad, mert az iraki háború, a SARS és a kedvezőtlen időjárás gátolta a sörértékesítést.

“Mindennek következtében a csoport eladási adatai 2003 első hat hónapjában a korábban várt szint alatt maradnak” – áll a közleményben, melyben az időszak egyszeri tételek nélkül számított nettó profitját a tavalyi 330 millió euró körül valószínűsítik.

A világ negyedik legnagyobb sörgyárának számító Heineken beszámolt arról is, hogy a söreladás csökkenését tapasztalta kulcsfontosságú piacain: az Egyesült Államokban, Görögországban, Franciaországban és Ázsiában; a csoport eredményére kedvezőtlenül hatott az euró erősödése és a magasabb nyugdíjköltségek is.

Az áprilisban még éves profitnövekedést előrejelző sörgyár most nem adott éves prognózist, ugyanakkor hangsúlyosan megjegyezte, hogy a söreladások a nyári hónapokban tetőznek. Így a 2003-as év egészére vonatkozó profitelőrejelzést, a megszokott módon, csak a féléves eredmények szeptember 10-iki közzététele után adnak majd.

“Ez csalódás. A Heineken általában az egyik legmegbízhatóbb részvény, most azonban nem tűnik annak” – fogalmazott a társaság befektetési besorolását “növekvőről” “csökkenővé” átminősítő FBS Bankiers elemzője.

A hírek mind a Heineken, mind versenytársainak tőzsdei árfolyamát nagymértékben visszavetették. A Heineken részvénye 9,3 százalékkal 30,88 euróra zuhant – magával rántva a belga Interbrew és a dán Carlsberg árfolyamát is. Az Interbrew árfolyama három százalékkal, a Carlsbergé kilenc százalékkal esett – ez utóbbit az ázsiai egységének vezetőváltásával kapcsolatos piaci aggodalmak is lefelé nyomták.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik