Belföld

Közigazgatási személycserék miatt tiltakozik a Fidesz

Több olyan személyi és intézményi döntés ellen tiltakoznak a Fidesz vezetői, amelyet a kormányzat készített elő, illetve a belügyminiszter hajtott végre.

A Fidesz Magyar Polgári Szövetség önkormányzati kabinetje megdöbbenéssel fogadta Lamperth Mónika belügyminiszter legújabb személyi döntéseit – írja a párt rendészeti bizottságának két alelnöke, Kontrát Károly és Kovács Zoltán, a FigyelőNethez is eljuttatott közleményében.

„A magyar önkormányzati rendszer a szocialista kormány döntéseinek és Lamperth Mónika belügyminiszter gyenge érdekérvényesítő képességeinek köszönhetően a legnagyobb válságát éli át. Világossá vált a szocialista önkormányzati politika teljes kudarca, amelyet a belügyminiszter Kara Pál önkormányzati helyettes államtitkár leváltásával próbál palástolni” – hangzik a közlemény.

„A valós okok nélkül menesztett kitűnő önkormányzati-közigazgatási szakember felkészültségét és tudását a rendszerváltás óta minden kormány igénybe vette, ezért érthetetlen és aggodalomra ad okot az öregségi nyugdíjkorhatárt még el nem érő főhivatalnok menesztése. Felszólítjuk a kormányt, hogy a köztisztviselők üldözése helyett haladéktalanul biztosítsa ígéretének megfelelően a szükséges forrásokat az ország önkormányzatai részére, a működőképesség és az EU csatlakozásra való felkészülés érdekében” – fogalmaz Kontrát és Kovács.

A Fidesz szerint a legújabb rendőrségi lefejezések jelentős mértékben veszélyeztetik az érintett települések polgárainak biztonságát. Érthetetlen és elfogadhatatlan az ellenzéki párt számára a hosszabb ideje jó munkát végző Kökényesi Antal budapesti rendőrfőkapitány leváltása. Legutóbb a Fővárosi Önkormányzat 2002. október 28-án tárgyalta a BRFK vezetésének beszámolóját, amelyet egyhangúlag fogadott el.

A főváros választott képviselőinek véleményét teljes mértékben figyelmen kívül hagyva született meg ez a politikai döntés. A valós indok sokkal inkább az lehetett, hogy Kökényesi Antal nem volt hajlandó politikai megrendeléseket teljesíteni, ezért mennie kellett. Sutka Sándor Hajdú-Bihar megyei főkapitány leváltására sincsenek valós szakmai érvek és indokok a Fidesz szerint, a kiváló rendőr munkáját a megyei közgyűlés is elismerte, amikor a megye közbiztonságáról szóló tájékoztatót egyhangúlag elfogadta.

„A rendőrség legújabb lefejezése azt mutatta, hogy teljes zűrzavar és fejetlenség uralkodik az Országos Rendőr-főkapitányságon: a rendőrség folyamatosan eladósodik és története legnagyobb vezetési válságát éli meg. A Kormányt és a Belügyminisztérium vezetése jobban tenné, ha az ország polgárainak biztonságát tartaná szem előtt és nem pártpolitikai szempontok alapján cselekedne” – hangzik a közlemény.

Ezzel egyidejűleg a Fidesz gazdaságpolitikusa, Varga Mihály volt pénzügyminiszter is közleményt adott ki, amelyben leszögezi: „Ismét független intézmény vezetésébe avatkozik be durva, alkotmányos aggályokat is felvető eszközökkel a Medgyessy-kormány. A szocialista kormány tisztogatásainak újabb áldozata Kaderják Péter, a Magyar Energia Hivatal elnöke. A kormánytöbbség, az általa hétfőn megszavazott földgázellátásról szóló törvény leple alatt szándékozik leváltani a jelenlegi vezetőt, annak ellenére, hogy szakmai felkészültségében nem talált kivetnivalót. A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség veszélyesnek tartja, hogy a kormány és a parlamenti kormánytöbbség a szakmai és nemzetgazdasági szempontok figyelmen kívül hagyásával döntött a teljes energiaszektor felügyeletét ellátó szervezet jövőjéről. Ezzel megzavarta a hivatal eddigi kiszámítható és stabil működését, és olyan helyzetet teremtett, amely hátrányosan érintheti az összes hazai energiafogyasztót.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik