Belföld

Kiköt-e Lengyelországban az abortuszhajó?

Több lengyel katolikus püspök és magzatvédő társaság élesen tiltakozott az ellen, hogy egyes hírek szerint Írország és Málta után a hét végén egy lengyel kikötőbe is befut az Auróra nevű holland abortuszhajó.

A Women on Wawes (Nők a hullámokon) elnevezésű holland szervezet hajója rendszerint olyan országokat szemel ki úti célul, amelyekben szigorú abortusztörvény van érvényben. Fedélzetére vesz olyan nőket, akik nem kívánt terhességüktől szeretnének megszabadulni, kihajózik velük nemzetközi vizekre, és a szükséges orvosi vizsgálatok után a hajó orvosai azoknak, akiknél ez lehetséges, RU486-os abortusztablettát adnak be művi vetélés előidézésére, majd a hajó visszaviszi őket az adott ország kikötőjébe (az abortusztabletta használata Lengyelországban tilos).

A holland társaság internetes oldalán adta hírül, hogy az Auróra június 21-től július 5-ig Wladyslawowo balti-tengeri lengyel kikötőben fog horgonyozni. A Lengyel Családok Ligája nevű radikális nemzeti lengyel parlamenti párt feljelentést tett az ügyészségen bűncselekmény elkövetése miatt. A csütörtöki úrnapi ünnepségeken több lengyel püspök is élesen tiltakozott, Józef Zycinski lublini érsek külön utalt a történelemből jól ismert Auróra cirkálóra, amely a nagy októberi szocialista forradalom kezdetére ágyúlövésekkel adott jelet. Az orosz forradalom szabadság helyett milliók halálát okozta – vont párhuzamot a két hajó között az érsek.

A lengyel és holland magzatvédők szerint bizonyosan nem az Auróra érkezik Lengyelországba, hanem vélhetőleg egy másik hajó, amit a holland társaság szóvivője is megerősített. A WoW képviselői és a szigorú lengyel abortusztörvény enyhítéséért küzdő lengyel nőszervezetek szombati sajtóértekezletükön szándékoznak bejelenteni a kikötő helyét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik