Belföld

Beszáll a jelzálog-finanszírozásba a Quaestor

Quaestor-csoport ingatlanalapú jelzálog-finanszírozással foglalkozó társasággal bővül, a Quaestor Jelzálog Rt. néven létrehozott cég megalapítását és pénzügyi vállalkozásként való működését június elején hagyta jóvá a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

Vécsey Róbert, a Quaestor Jelzálog Rt. igazgatóságának elnöke az Econewsnak elmondta, a tulajdonosok közötti munkamegosztás szerint a Quaestor adja a nevet, a hálózatot, s biztosítja a cég beindításához szükséges pénzügyi hátteret, míg a Finanziamento Tanácsadó és Ingatlanforgalmazó Kft. feladata a cég operatív működtetése, a finanszírozás megszervezése.

A Quaestor-csoportban van brókercég, alapkezelő, magánnyugdíjpénztár, idegenforgalmi szolgáltató és pénzügyi tanácsadó cég is. Az új társaság működése Vécsey szerint 12 hónap múlva már nullszaldóssá válhat.

Az 50 millió forintos jegyzett tőkéjű pénzügyi szolgáltató közvetlen tulajdonosai a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Rt. (70 százalék) valamint a Finanziamento Tanácsadó és Ingatlanforgalmazó Kft. (30 százalék). Így az új társaságban közvetett tulajdonosként befolyásoló részesedéssel rendelkezik az Insula Management Establishment, Lichtenstein (66,7) és Szabó András (29,25).

A társaság a cégbírósági bejegyzéstől függően, várhatóan júliusban vagy legkésőbb augusztus közepén kezdi meg a hitelek folyósítását egy magyarországi hitelintézet refinanszírozásával, s Vécsey szerint már az év végén milliárdos nagyságrendű kihelyezésállományról számolhat be.

A cég a magánszemélyeknek kötött valamint szabad felhasználású jelzáloghitelt kínál. A kötött felhasználású hitelek ingatlanvásárlást finanszíroznak és a cég ez esetben az eladónak fizeti ki a pénzt. A vállalkozók, gazdasági társaságok pénzügyi lízinget és visszlízinget vehetnek igénybe, az ingatlan tulajdonjoga a futamidő végéig a finanszírozóé marad.

A cég kötött felhasználású hitel esetén a lakóingatlanokra az ingatlan piaci értékének legfeljebb 60, a kereskedelmi ingatlanokra a piaci érték legfeljebb 50 százalékáig nyújt finanszírozást. A szabad felhasználású hiteleknél a finanszírozás budapesti lakóingatlan és kereskedelmi ingatlan esetén a piaci érték 50, illetve 40 százalékáig terjedhet, vidéki ingatlanok esetén pedig 40, illetve 30 százalékáig.

A maximális hitelösszeg 100 millió forint, a futamidő legfeljebb 10 év lehet. A Quaestor Jelzálog Rt. euró alapú forrásból finanszíroz, euróban tartja nyilván az általa folyósított hiteleket, de az ügyfél forintban törleszt. A kamat 9,4-10,9 százalékig terjed a finanszírozás típusától (kötött vagy szabad felhasználású hitel, illetve lízing) függően.

A kihelyezésekre az ingatlanra bejegyzett jelzálogjog és vételi opció szolgál biztosítékul – mondta Vécsey Róbert. Az elnök szerint annak köszönhetően, hogy csak a piaci érték 60 százalékáig finanszíroznak, az értékesítés során még akkor is pénzükhöz jutnának, ha az adós egyáltalán nem törlesztene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik