Belföld

Összefonódások és állami pénzek a Pannonplast-ügyletek mögött?

A Pannonplastban tulajdont szerző cégek közötti összefonódásról, illetve az ügylet finanszírozásáról, továbbá az abban esetleg szerepet játszó állami pénzekről szerdán újabb hírek láttak napvilágot.


Összefonódások és állami pénzek a Pannonplast-ügyletek mögött? 1

Magyarországon példátlan módon, fizikailag bántalmaztak hétfőn egy magas rangú állami vezetőt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnökét. A három támadó botokkal ütlegelte Szász Károlyt, aki a kórházban előzetes telefonos fenyegetésekről is beszélt. Az időközben már hazaengedett, rendőri védelem alatt álló Szász azt is elmondta, hogy a személye elleni fizikai támadás egy, a hétfői nap folyamán készülő felügyeleti határozattal függ össze. Kedden aztán nyilvánosságra is hozták a határozatot a PSZÁF honlapján. Eszerint a felügyelet a Kartonpack, a Britton Capital és a Pevdi cégeket marasztalta el a Pannonplast feletti irányítás megszerzésének körülményei miatt.


A bírság és ami mögötte van


A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a befolyásszerzés szabályainak megsértése miatt hatmillió forint megfizetésére kötelezte a Britton Capitalt, öt és félmillió forintos büntetést szabott ki a Pevdi Kft.-re. A nyilvánosan működő részvénytársaságban történő befolyásszerzés bejelentésére és közzétételére vonatkozó szabályai érvényesülésének vizsgálatát a Pannonplast egyik részvényese kérte a felügyelettől még 2003 áprilisában.

A kérelmező a rendelkezésére álló információk alapján arra következtetett, hogy a Pevdi Kft. befolyásszerzése mögött a társaság egy másik olyan részvényese állhat, amellyel együtt – összehangolt magatartás eredményeként – a Pannonplast Rt. felett a bejelentett mértéknél ténylegesen jóval jelentősebb befolyással rendelkezik. A felügyelet szerint az összehangolt magatartás a Pevdi Kft., a Kartonpack Rt., valamint a Britton Kft. vonatkozásában merült fel. 


Állami cég a háttérben?

 Egy érdekes egybeesés

A Pevdi és a Kartonpack, illetve a Pevdi és a Britton Capital közötti összefüggésekre pedig megint a Magyar Nemzet mutat rá: A Pevdi tulajdonosai ugyanis egy olyan céget vettek át, a BR Office-Rent Kft.-ről van szó, amelyet korábban a Britton és a Kartonpack egyik vezetője, vagyis Mészáros János alapított.

Időközben a napilapok jelentős terjedelemben foglalkoztak az esettel: a Magyar Nemzet és a Napi Gazdaság címlapján írta meg, a Népszabadság csak egy megjegyzés szintjéig foglalkozott azzal, hogy állítólag egy állami cég segített volna a Pannonplast megszerzésében. (Ezt a hírt egyébként a Fidesz keddi közleménye említette először, amelyről a FigyelőNeten is beszámoltunk.) A hírek mindegyike, mindhárom lap az Állami Autópálya-kezelő (ÁAK) Rt. szerepére utal, a cég azonban az egyik lapnak cáfolta az értesülést, a másiknak nem kapott érdemi információt az ÁAK-tól. Az ÁAK-t felügyelő Gazdasági és Közlekedési Minisztérium is cáfolta az autópálya-kezelő szervezet részvételét a tranzakcióban. A tárca azt azonban közölte a Népszabadsággal, hogy az ÁAK állampapírt vásárolt a K&H Equities brókercégtől, de a közlemény szerint függetlenül a Pannonplast ügylettől.


 A Britton perli a felügyeletet

A Britton vezetése a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleté-nek (PSZÁF) határozatát bírósági úton fogja megtámadni, az ebben foglalt intézkedéseknek azonban a cég a határidők betartásával eleget tesz. A PSZÁF kedden nyilvánosságra hozott határoza-tában nyilvánosan működő rész-vénytársaságban történt befo-lyásszerzés szabályainak meg-sértése miatt a Britton Kft.-t 6 millió forintra, a Pevdi Kft.-t 5 millió forintra büntette. A két cég továbbá tagsági jogait nem gya-korolhatja a Pannonplasttal szemben, és két napon belül be kell jelenteniük valós tulajdon-részüket.

A miniszterelnök barátja, és annak fia


A Napi Gazdaságnak nyilatkozva Mészáros János, a Britton ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy az ő oldalukon nem vett részt állami cég a finanszírozásban, vagyis a Pannonplast-részvények megvásárlásában. A forrást a Britton egyik romániai befektetésének részbeni értékesítése biztosította. Ennek kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a Magyar Nemzet szerint az állami tulajdonú Eximbank, nem sokkal az MSZP és az SZDSZ választási győzelme után, 10,6 millió eurós hitelt nyújtott egy nagyváradi plazaépítéshez, amelynek fő tulajdonosa, Mudura Sándor (Alexandru Mudura), aki Medgyessy Péter barátja. A vállalkozásnak egy magyarországi cég, a BR Immobilia Kft. is a tulajdonosa. A céget a budapesti Kerék Csaba alapította, ám később 350 millió forintos tőkeemeléssel az amerikai Britton Interinvest LLC is beszállt a társaságba.

A Népszabadság szerint a Britton tulajdonosai között van Kerék Csaba és Mészáros János is. Ők nem tudtak választ adni a Népszabadságnak arra a kérdésre, hogy kik lehettek azok a titokzatos magánbefektetők, akiknek a pénzéből összejött a nekik éppen megfelelő méretű Pannonplast-pakett. A Népszabadság szerint a magánszemélyek között van Mudura Sándor fiának cége is.


A forrásokról


A Napi Gazdaság szerint ugyanakkor a PSZÁF határozata alapján kiderül, hogy a Britton 754,8 millió forintos részvényvásárlását 89,2 millió forint erejéig, a Pevdi 468 millió forintos vásárlását pedig 375 millió forint erejéig egy bizonyos „állami tulajdonban álló, költségvetési forrásokból gazdálkodó gazdasági társaság” átutalásai biztosították. (Ezen állami cégről az ÁAK-híreszteléseken és -cáfolatokon kívül eddig nem áll rendelkezésre semmilyen információ.)

Mindezen ügyekben a K&H Equities és a K&H munkatársai rendelkezhetnek a legtöbb információval. A Pannonplast-részvények megvásárlásában közreműködő cégek munkatársai azonban nem nyilatkoztak az illetékesek, hiába próbálta őket a Napi Gazdaság megszólaltatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik