Belföld

Lerakták a szlovákiai Peugeot gyár alapkövét

Lerakták a szlovákiai Peugeot-Citroen autógyár alapkövét kedden a szlovákiai Nagyszombatban (Trnava). A Szlovákiában legnagyobbnak számító zöldmezős külföldi beruházásnak köszönhetően 2006-tól évi 300 ezer gépkocsit gyártanak majd a szomszédos ország új autógyárában, ahol a német Volkswagen már évek óta igen jó eredményekkel dolgozik.

Az alapkőletételnél jelen volt Mikulás Dzurinda miniszterelnök, aki annak a reményének adott hangot, hogy a 710 millió eurós beruházás “Szlovákia vontatómozdonya lesz.” Jean-Martin Folz a francia konszern “technológiai lehetőségeinek kirakataként” értelmezi a nagyon jelentős szlovákiai beruházást, s mint mondta: az építkezés egyszerűen elkerülhetetlen, mert a konszern jelenlegi kapacitásának kihasználtsága 117 százalékos.


A francia gyár szlovákiai telepítésének köszönhetően Pozsony és Nagyszombat térségében 3500 munkahely létesül, de közvetve mintegy hat-hétezer ember jut általa munkához. A Rudolf Schuster államfőnél is látogatást tett Jean-Martin Folz a találkozó után jelezte: a francia beruházók különféle szlovákiai alvállalkozókat vonnak be az építkezésbe, később pedig az autógyártásba is. Ezek nem csak a Nagyszombatban készülő középkategóriás járművekhez, hanem a cég Spanyolországban, Franciaországban és Nagy Britanniában készülő termékeihez is szállítanak majd különböző szerelvényeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik