Belföld

Gyorsforgalmi út Szombathely és Felsőpulya között

admin

2003. 06. 17. 17:28

Az osztrák S31-es gyorsforgalmi út szerves folytatásaként néhány éven belül új nyomvonallal korszerűsítik a 87-es út Szombathely és Kőszeg közötti szakaszát.

Erről tartottak egyeztető tárgyalást Szombathely, Kőszeg, a burgenlandi Felsőpulya és Felsőőr polgármesterei, valamint Ausztria és Magyaroszág közlekedési szakemberei kedden Kőszegen. Mivel a 87-es út jelenleg Vas megye legbalesetveszélyesebb főútja és az elemzések szerint Ausztria és Magyarország között a teher- és személyforgalom a következő években tovább fog növekedni, mindkét ország közlekedési szakemberei úgy vélik, hogy nemcsak úthálózati és forgalombiztonsági, hanem környezetvédelmi szempontból is célszerű egy új közúti kapcsolat létesítése.

Ausztriában már tervezik az S31-es gyorsforgalmi út folytatását Felsőpulyán át egészen a magyar határig, jövőre pedig elkészül az S31-es Kismartontól Felsőpulyáig tartó szakasza. Magyar oldalon már kidolgozták a 87-es út Kőszeget és Kőszegfalvát elkerülő szakaszának tanulmánytervét, miszerint az új főút nem Kőszegnél, hanem Olmód térségében lépné át a határt. A keddi egyeztetésen a magyar fél vállalta, hogy az eddig elkészült tanulmánytervet felterjeszti a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak.

A Szombathelytől az országhatárig tartó két nyomsávos csaknem 25 kilométeres útszakasz építése legkorábban 2007-ben kezdődhet meg, ugyanis a 87-es főút korszerűsítése a jelenleg érvényes kormányprogramban úgy szerepel, mint 2006-ot követő beruházás. Ez egyébként összhangban van az osztrák ütemtervvel, ahol szintén négy év múlva tervezik az S31-es magyar határig történő továbbépítését.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Demonstrtors gather outside the Parliament to protest against Brexit, waving EU and Union flags and a placard reading 'Brexit Is It Worth It?', London on September 12, 2018. Conservatives MPs opposed to Mrs May's Brexit Plan have met to discuss how and when they could force her to stand down as Prime Minister. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.