Belföld

Görög-török határviszály

Görögország azzal fenyegetőzik, hogy megvétózza Törökország EU tagságát, ha a török gépek továbbra is berepülnek a görög légtérbe. A harcias nyilatkozatok mögött konkrét incidensek állnak, többek között egy pünkösdhétfői veszélyes, utasszállítót is érintő légi konfliktus.

Egy görög magánrádiónak adott interjúban Janosz Papantoniu görög védelmi miniszter tovább mélyítette az amúgy is “hagyományos” görög-török ellentéteket. Az EU-tagfelvétel megakadályozásával fenyegető nyilatkozat oka az, hogy a görögök szerint nemzeti légterük a parttól 10 mérföldnyire (16 kilométer) terjed, a törökök azonban csupán hat mérföldet ismernek el. Az ebből adódó ellentét Pünkösd hétfőjén csúcsosodott ki, amikor két török F-18-os annyira közel húzott el az Olympic görög légitársaság Isztambul felé tartó gépéhez, hogy a 70 utast szállító Boeing 717-es ütközésjelző rendszere működésbe lépett, és a gép magasság-változtatásra kényszerült.

A Papantoniu-nyilatkozat okozta aggodalmakat a görög külügyminiszter, Jeorjiosz Papandreu és török kollégája, Abdullah Gül telefonon próbálta tisztázni – sajtóhírek szerint nem sok sikerrel.

Forrás: www.euro.hu



 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik