Belföld

Súlyosan bántalmazták a PSZÁF vezetőjét

admin

2003. 06. 16. 18:00

Magyarországon ez idáig nem volt példa arra, hogy államtitkári szintű állami vezetőt bántalmaztak volna. Hétfőn ez történt. Szász Károly szerint egy felügyeleti határozat és egy titkos jelentés állhat a háttérben. Az ominózus határozatot kedden teszi közzé a felügyelet.

Fej- és végtagsérüléseket szenvedett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke hétfőn reggel, miután botokkal megtámadta és megverte őt három ismeretlen a Budakeszi út közelében. Szász Károlyt a János Kórházban kezelik arcán és kezén elszenvedett sérüléseivel – közölte Deák Tamás, a János Kórház adjunktusa. Szász könnyebb koponyasérüléseket is szenvedett, továbbá eltörték kulcscsontját, kézsérüléseit valószínűleg operálni kell. Deák szerint nem valószínű, hogy rablótámadás érte volna a PSZÁF elnökét, hiszen értéktárgyait a támadók nem vitték magukkal.


Az eset körülményeiről kiderült, hogy három férfi szállította ki kocsijából a PSZÁF elnökét az uszoda felé vezető úton, a Budakeszi út közelében, és botokkal kezdték verni őt. Szász Károly a kórházban előzetes telefonos fenyegetésekről is beszélt, ezekről azonban egyelőre több információ nem hangzott el. Az MTI tudósítása szerint később Szász a kórházban elmondta, hogy a személye elleni fizikai támadás egy, a hétfői nap folyamán készülő felügyeleti határozattal függ össze. A PSZÁF satóosztályán a FigyelőNet kérdésére elmondták: a Szász által említett határozatot hétfőn juttatták el az érintett intézményhez és kedden hozzák nyilvánosságra a szervezet honlapján. A felügyelet szabályai szerint a közzétételig semmilyen információ nem adható ki a felügyeleti határozattal kapcsolatban.


Szász a műtét után beszámolt arról is, hogy egy több mint 20 oldalas titkos jelentés jutott a birtokába, amely róla szóló mocskolódásokkal, valótlanságokkal van tele. Kérdésre válaszolva kijelentette: sok mindent sejt a háttérben, hogy milyen indokból támadhatták meg, de konkrét nevet és személyeket nem kívánt megnevezni. A titkos jelentés, valamint a nap folyamán készülő felügyeleti határozat tartalmáról szintén nem adott felvilágosítást.


Út a felügyeletig 

Szász Károly 1981-ben végzett a Marx Károly Közgazdaság-tudományi Egyetem külkereskedelmi és nemzetközi pénzügyi szakán. Négy évig a Tesco Külkereskedelmi Vállalat üzletkötőjeként dolgozott, majd a CIB Bank ügyvezető igazgató-helyettesi székét foglalta el. 1995-ben és 1996-ban a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. vállalati üzletágát igazgatta, majd visszatért CIB-hez igazgatósági tagnak. 1998-ban a Hypo-Bank Hungária Rt. – később HypoVereinsbank – vezérigazgatói székét foglalta el, majd ugyanilyen beosztásban, a Konzumbankhoz került. 2000. május elsejétől a PSZÁF elnöke. Felsőfokon tud angolul, németül és oroszul.

Politikai és szakmai támadások


A PSZÁF elnökét érték politikai támadások, illetve az általa felügyelt pénzügyi szféra szereplői kifogásolták a szervezet vizsgálati módszereit. László Csaba, a tárca vezetője először tavaly júniusban közölte a felügyeleti elnökkel, hogy üdvözölné távozását. Szászt még az előző kormány nevezte ki.


Néhány hónappal később a tárca vezetője bejelentette: elfogyott a felügyelet elnöke iránti bizalma. Szász a távozását sürgető felszólításokra többször úgy reagált: megbízatása 2006-ig tart, és addig esze ágában sincs távozni.


A Szász Károly körül kialakult helyzetről olvassa el a Figyelő írását, Rendületlenül – Újabb támadás a PSZÁF ellen >> címmel! (csak előfizetőknek)


A titkos Kehi-jelentés


A Figyelő cikke többek között a közelmúltban több lap által is megszellőztetett, amúgy titkos, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) által készült jelentéssel foglalkozik. Keller László, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára egy konferencián elmondta: a “titkos jelentés” szerint a felügyelet munkaerő-kölcsönzéssel kijátszotta a hivatal számára engedélyezett köztisztviselői keretről szóló rendeletet, illetve olyan munkakörökben foglalkoztatott szakembereket megbízási szerződéssel, amelyekben csak köztisztviselőket alkalmazhatott volna.


A PSZÁF természetesen vitatja a vádakat. Állításai szerint a felügyeleti leányvállalat, a Budaglobal Kft. részben olyan feladatok ellátására jöttA PSZÁF vezetői, elöl középen Szász Károly


létre, amelyek a felügyelet berkein belül nem végezhetők el. A Figyelő által idézett cáfolat szerint a felügyelet egészen a múlt év végéig nem alkalmazhatott saját munkatársakat több olyan feladatkörben (így az informatikai területen), amelyek piaci bére jóval magasabb a megfelelő köztisztviselői besorolásnál, így e feladatokat a jobban fizető Budaglobal munkatársai látták el.


Hasonló ügy az Imperiál Kft. esete. A felügyelet által bérelt Krisztina körúti épületben a védelem ellátását 430 millió forintért maga az üzemeltető vállalta, ám utóbb továbbadta a megbízást a Defend Kft.-nek. A PSZÁF állítása szerint azért volt szükség a fenti konstrukcióra, mert a Budaglobal tevékenysége soha nem terjedt ki őrző-védő feladatok ellátására – írja a nyomtatott Figyelő, amelynek némileg ellentmond, hogy a cégbírósági nyilvántartás szerint a Budaglobal tevékenységi körében a mai napig benne foglaltatik a nyomozási, biztonsági tevékenység.


Gál J. Zoltán később azt is elárulta, hogy a Kehi-jelentés a felügyelet szervezeti és működési szabályzatának módosításával is gondja van, az ugyanis a pénzügyminiszter feladata volna. Ezt természetesen vitatja a kinevezésekor autonóm felügyeletet megálmodó elnök és az általa vezetett felügyelet.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.