Belföld

Boszniai bankot vesz a BA-CA

Szerbia, Montenegró, Horvátország, Bulgária és Macedónia után most Bosznia-Hercegovinában vásárolt be a Bank Austria - Creditanstalt.

A Bank Austria – Creditanstalt, amely a bajor HypoVereinsbank részeként Kelet-Európáért és Ausztriáért felelős, szerdán szerződést írt alá a boszniai Cantral Profit Banka (CPB) átvételéről – jelentették be csütörtökön Bécsben.

A tranzakcióban, amelynek lezárását szeptemberre tervezik, a Bosznia-Hercegovina förderáció International Finance Coporation (IFC) cége, és a B.P. Invest Consult nemzetközi tanácsadó vállalat vegyesvállalata, a Sarajevo Private Venture (SPV) adja el a boszniai bankot.

A BA-CA az átvétellel tovább építi saját remek délkelet-európai pozícióját, s a tavalyi horvátországi és bulgáriai akvizíciók után a CPB átvételével immár Boszniában is az első négy között szerepel a bankpiacon – hangsúlyozta az átvétellel kapcsolatban Friedrich Kadrnoska, a BA-CA Közép- és Kelet-európával foglalkozó igazgatója.

A CPB mérlegfőösszege 186 millió eurót tesz ki, s ezzel a bank a negyedik legnagyobb Bosznia-Hercegovinában. Piaci része 7 százalék, 27 fiókban mintegy 60 ezer magán és társasági ügyfelet tart számon. Emellett számos területen – így a fizetési forgalomban – piacvezető.

A BA-CA 2001 vége óta van jelen Bosznia-Hercegovinában, s tavaly ősz óta működik ott leánybankja, a HVB Bank Bosna i Hercegovina, amely a tervek szerint a jövő év folyamán fuzionál a CPB-vel.

Az új akvizíció a BA-CA délkelet-európai stratégiájába illeszkedik: 2001 végén leánybankot nyitott Szerbia és Montenegróban, tavaly tavasszal vette át a harmadik legnagyobb horvátországi pénzintézetet, a Splitska Bankát, októberben a negyedik legnagyobb bolgár bankot vette meg, míg idén márciusban Macedóniában nyitott képviseletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik