Belföld

Magyar hatás: mélyponton a zloty, gyengült a szlovák korona

A lengyel bankközi devizapiacon a csütörtöki nyitáskor megmaradt a félsz, amit a forint árfolyamsáv-eltolása utáni külföldi reakciók váltottak ki. A lengyel deviza árfolyama 4,48 zloty/euróig gyengült, ami újabb 0,3 százalékkal alacsonyabb a tegnapi szintnél - 1999 óta nem állt ilyen magasságban.

A kereskedők óvatosak: a piac kissé megnyugodott, miután a forint átlépte a 270 forintos küszöböt; a nagy kérdés, hogy a cégek a jelenlegi nagyon kedvező árfolyamon megkezdik-e a vásárlást; annyi bizonyos, ideges kereskedés elé néznek. A meglepetésszerű magyar lépés valamennyi kelet-európai devizát gyengítette, és a hét végi EU-népszavazás előtt megnövelte a zloty sebezhetőségét.

Elemzők szerint sikertelen referendum esetén az árfolyam akár 4,50-ig is eljuthat – a legutolsó közvéleménykutatási adatok azonban reményt keltőek, nő a részvételi hajlandóság. A zloty/euró árfolyam jelenleg 4,4615 – szerdán délután 4,4485 volt; a zloty/dollár 3,8230 – tegnap 3,8093-on állt.

Gyengébben nyitott a szlovák korona is, ám a kereskedők szerint újra erősödésnek indulhat, miután a régiót ért magyar hatás elenyészik. Szerdán több mint egy százalékkal, kéthavi mélypontjára esett vissza az árfolyam: a magyar lépést követő eladási nyomást már néhány napos gyengülés előzte meg, hiszen sokan zárták pozícióikat a folyamatos forintgyengülés és a lengyel népszavazási bizonytalanság miatt.

A szerdai esés után a szlovák deviza vonzóvá vált a befektetők számára: várakozásaik szerint ugyanis az árfolyam visszatér majd a 41,300-as szint alá. A korona/euró árfolyam a tegnapi 41,775/882-ről 41.840/890-re módosult; a korona/dollár 35,197/240-ről 35,886/938-re változott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik