Belföld

Vádak Magyar Bálint ellen – korrupciógyanú árnyékában?

Répássy Róbert fideszes politikus szerint a kancelláriaminiszternek kevesebbért kellett távoznia. Az Oktatási Minisztérium magyarázkodik, Magyar Bálint perel.

Levelet írt Medgyessy Péter kormányfőnek Répássy Róbert fideszes politikus, aki szerint Magyar Bálint oktatási miniszterre „a korrupció gyanújának árnyéka vetült, mert nem törekszik a minisztériumnál folyó ganús ügyek kivizsgálására, ehelyett elleplezni, takargatni igyekszik azokat”.

Répássy vádjai

Luxushétvége az Elender költségén
A levélben Répássy többek között azt kérdezi a kormányfőtől, hogy elfogadhatónak tartja-e, ha egy közbeszerzés előkészítéséért felelős személy az egyik potenciális pályázó meghívására hétvégi luxusnyaraláson vesz részt.

Mint ismert, a Sulinet fővállalkozója, az Elender Kft. vendégül látta hétvégére egy balatonkenesei luxusszállodában Magyar Bálint közvetlen munkatársait: kabinetfőnökét, Hriczu Anitát, Racskó Pétert, a Sulinet programiroda vezetőjét és Koltai Péter informatikai miniszteri biztost.

Gyanús 2,5 milliárd forintos közbeszerzési eljárás
Az ellenzéki politikus továbbá kifogásolja, hogy az Oktatási Minisztérium mintegy 2,5 milliárd forintért kívánt számítástechnikai eszközöket vásároltatni felsőoktatási intézményekkel előre meghatározott szállítóktól. A megrendelőlapon számos termék a közbeszerzésben meghatározottnál magasabb árral szerepelt, és volt olyan termék is, amely nem szerepelt a közbeszerzési árlistán. Számos eszközről később kiderült, ingyenes.

Anomáliák a Sulinet program meghosszabítása körül
Répássy újra felelevenítette a Sulinet program körül kialakult év eleji botrányt. Mint emlékezetes januárban úgy írt ki a szaktárca közbeszerzési eljárást a Sulinet program meghosszabbítására, hogy a győztesnek csak öt nap állt volna rendelkezésére a 2200 végpontos rendszer kiépítésére. A Közbeszerzési Döntőbizottság versenyellenesnek találta és megsemmisítette az eljárást, egyidejűleg hárommillió forint bírságot szabott ki.

A bizottság azt találta szabálytalannak, hogy az ajánlattevőknek csak öt nap állt volna rendelkezésére az országos hálózat kiépítésére, így az azt addig is működtető Elender – MatávCom konzorcium jelentkezhetett csak rá. A lejáró szerződést egyébként a tárca meghosszabbította. Répássy summázata szerint a minisztérium tevékenysége napi hárommillió forintos kárt okoz.

Amerikai út a Cisco költségén
Répássy levelében felvetette azt is, hogy Magyar Bálint, Sári Lajos helyettes államtitkár és Csepeli György, az IHM politikai államtitkára januári amerikai utazását a Cisco Systems magyar leánycége fizette. Ezalatt százezer dolláros – közbeszerzési eljárás nélküli – szerződést kötött a tárca a cég magyarországi leányvállalatával.

A tárca válaszol

Nem volt szerencsés a luxushétvége
Koltai Péter, az oktatási tárca hétfőn kinevezett informatikai miniszteri biztosa reagált a vádakra. Elismerte például, hogy az Elender Kft hétvégére szóló meghívásának elfogadása, listaáron 20 500 forint éjszakánként, valóban nem volt szerencsés. Éppen ezért Magyar Bálint kezdeményezte, hogy a tárcával potenciálisan üzleti viszonyba kerülő cégek hasonló meghívásait a munkatársak ne fogadják el.

Nem történt csalás a 2,5 milliárdos közbeszerzési eljáráson
A felsőoktatási intézmények számára kiiírt informatikai eszközök beszerzéséről szóló közbeszerzési eljárással kapcsolatban a tárca azt állítja, hogy a megrendelőn nem szerepeltek a közbeszerzési eljárásban megállapított áraknál magasabb árak. Az intézményeknek lehetőségük volt saját közbeszerzést is kiírni a számítástechnikai eszközök beszerzésére.

Sulinet – a költségvetési felhatalmazásra vártak
A Sulinettel kapcsolatban a tárca továbbra is hangsúlyozza, hogy a tender kiírása azért csak januárban történt meg, mert költségvetési felhatalmazás kellett hozzá. Heteken belül tervezik egyébként kiírni az új, Közháló nevű tendert: ebben könyvtárakat, önkormányzatokat, teleházakat is rákötnek a rendszerre.

A tárca kérte a Közbeszerzési Döntőbizottság eljárást megsemmisítő döntésének bírósági felülvizsgálatát. A kár abból származik, hogy a bizottság megsemmisítette azt a pályázatot, amely 66 százalékos árcsökkenést hozott volna. Így a régi pályázatot kellett meghosszabbítani: ez törvényes volt.

A Cisco 180 milliós szoftvert ajándékozott a tárcának
A 100 ezer dolláros Cisco szerződéssel kapcsolatban a tárca azt állítja, hogy az IT-cég 180 millió forint értékű oktatási szoftvereket ajándékozott minisztériumnak, aminek magyarra fordítása kerül százezer dollárba. A miniszter és munkatársai az erről szóló szerződés aláírására utaztak a Cisco pénzén Amerikába. A tárgyalásokat az előző kormány kezdte meg. A jogszabályok szerint nem volt szükség közbeszerzésre, mivel az eszköz értékének több mint a felét a Cisco finanszírozza.

Magyar Bálint perel
Répássy szerint Kiss Elemérnek a mostaninál kisebb dolgok miatt kellett távoznia a kancellária éléről. Magyar Bálint személyiségi jogi pert készül indítani a fideszes politikus ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik