Belföld

Pozitív makrohírek az amerikai gazdaságból

Az új alkóingatlanok értékesítése 1,7 százalékkal, a meglevőké 5,6 százalékkal nőtt áprilisban az Egyesült Államokban.

A Dow Jones-CNBC által megkérdezett elemzők várakozásaikban új lakóingatlanok áprilisi forgalmára 2,2 százalékos csökkenést valószínűsítettek a márciusi 7,3 százalékos növekedés után. Ugyanakkor a meglévő lakóingatlanok eladására 3,1 százalékkal bővülést vártak az előző havi 5,6 százalékos visszaesést követően.

Májusra 83,8 pontra nőtt az áprilisi 81 pontról a vezető amerikai gazdaságkutató csoport, a Conference Board által számolt fogyasztói bizalmi index. A szakértők is az amerikai májusi fogyasztói bizalom mutatójának az erősödésére számítottak, a Dow Jones-CNBC által megkérdezett elemzők véleményének átlaga 84 pont volt.

A májusi indexérték fél éve a legmagasabb és arra utal, hogy az amerikai fogyasztók javulásra számítanak az elkövetkezendő hónapokban az üzleti élet és a foglalkoztatási helyzet területén is. Az úgynevezett várakozási részindex, amelyben az elkövetkezendő hat hónap fogyasztói megítélését fejezi ki a Conference Board az áprilisi 84,8 pontról májusra 94,4 pontra szökkent fel.

Ugyanakkor az éppen tapasztalható gazdasági-pénzügyi állapotukról romlott a megkérdezettek véleménye, a Conference Board ezt kifejező részindexe az április 75,2 pontról májusra 67,9 pontra esett – írja a Reuters. A New York-i kutatócsoport véleménye szerint a jelen munkaerőpiac helyzetet illetően is tapasztalható némi aggodalom.

Elemzői vélemények szerint a fogyasztói bizalom fellendülésében nem csupán az iraki háború befejeződése játszott nagyobb szerepet, hanem az is, hogy az energiaárak csökkenésnek indultak, miközben a kamatszint változatlanul igen alacsony, az értékpapír-piacokon pedig emelkedőre váltott az irányzat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik