Belföld

Még a nyári szünet előtt lesz új biztosítási törvény

Az új biztosítási törvényt nagy valószínűség még a nyári szünet előtt elfogadja a parlament - mondta Kiss Péter kancelláriaminiszter.

Kiss Péter a Signal Biztosító fennállásának 10 éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen elmondta, hogy a biztosítási törvényt három okból kell módosítani: egyrészt az európai uniós csatlakozás kapcsán szükséges jogharmonizáció miatt, másrészt pedig azért, hogy az új törvény választ adjon az új kihívásokra. Harmadik okként a pénzügyi szolgáltatások felügyeletének összehangolását említette.

Aláhúzta, a kormány szándéka az, hogy továbbfejlődjön a magyar biztosítási piac. A kancelláriaminiszter elmondta, hogy Magyarországon jelenleg 13 millió biztosítási szerződés van érvényben. „A lakosság számát tekintve ez nem rossz arány, ám elmarad az uniós átlagtól” – tette hozzá.

Kiss Péter szerint ha a biztosítók nem is nevezhetők a gazdaság motorjának, azért nagyon fontos szerepet játszanak a fejlődésében. Emlékeztetett arra, hogy biztosítási piac Magyarországon a nyolcvanas évek második felében kezdett el fejlődni, amikor megszűnt az állami biztosítás monopóliuma. A kilencvenes évek közepére a piac teljesen kifejlődött és konszolidálódott, anélkül, hogy különösebb állami pénzekre lett volna ehhez szükség. Hozzátette, a biztosítási piac fejlődésére jellemző, hogy mára az itt szereplő társaságok váltak az egyik legnagyobb befektetővé.

Ajánlott videó