Belföld

Nyugat-európai inflációs körkép

Nagy-Britaniában és Franciaországban nőtt, míg Németorszában csökkent az infláció.

Nagy-Britannia hazai összterméke (GDP) 0,2 százalékkal nőtt az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedhez képest, és 2,2 százalékkal haladta meg a tavalyi első negyedévit – közölték a brit statisztikai hivatalban pénteken második becslésként. A negyedéven belüli eredmény megegyezik a korábban közölt első becsléssel, de a tavalyi első negyedhez képest az első becslés korábban 2,3 százalékos növekedést jelzett.

A brit hazai össztermék a tavalyi negyedik negyedévben 0,4 százalékkal bővült a harmadik negyedhez képest, és a GDP 2,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Tavaly az évi átlagos gazdasági növekedés 1,7 százalékos volt, a legkisebb 1992 óta, de jobb az 1,6 százalékos kormányzati előrejelzésnél. Az euróövezeti gazdaságok stagnáltak az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedhez képest, és az átlagos GDP 0,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Németország

A németországi Szászország tartományban májusban átlagosan 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, és 0,2 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly májusban – közölték az ottani statisztikai hivatalban pénteken. Áprilisban Szászországban és 0,4 százalékos volt a tizenkét havi drágulás.

Előzőleg, csütörtökön, Hessen tartományból 0,2 százalékos havi árcsökkenést és 0,6 százalékos tizenkét havi inflációt jelentettek. Áprilisban 0,8 százalékos volt a tizenkét havi infláció Hessenben. A német szövetségi statisztikai hivatal hat tartomány adataiból számítja ki előzetes becslését a májusi országos inflációra, és az eredményt várhatóan pénteken vagy hétfőn közli. Áprilisban 1,0 százalékos volt a német infláció a márciusi 1,2 százalék, a februári 1,3 százalék és a januári 1,1 százalék után. Az euróövezetben a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek áprilisban, és 2,1 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly áprilisban. Az euróövezetben márciusban 2,4 százalékos, februárban is 2,4 százalékos, januárban 2,1 százalékos volt a tizenkét havi infláció. Az infláció lassulása, az egyszeri tényezőkön kívül, nem utolsó sorban a gazdasági növekedés lassulásának tükre.

Franciaország

Franciaországban áprilisban átlagosan 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, és 1,9 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly áprilisban, az EU-szabvány szerint számítva – közölték a francia statisztikai hivatalban pénteken végleges adatként.

Az Európai Központi Bank (EKB) árstabilitási riadószáma 2 százalékos tizenkét havi infláció. A francia szabvány szerint is 0,2 százalékos volt a havi fogyasztóiár-csökkenés Franciaországban, de 2 százalékos a tizenkét havi infláció. A jelek szerint, elsősorban az olajárak visszaesése és a gazdaság renyhesége miatt, Franciaországra is beválik az EKB korábbi előrejelzése arról, hogy az infláció csökkenni fog az év további folyamán. Márciusban 2,6 százalékos volt a tizenkét havi drágulás Franciaországban, a februári 2,5 százalék után. Áprilisban, a gazdaság állapotának jeleként, stagnált a lakossági fogyasztás Franciaországban márciushoz képest – 1,4 százalékkal volt nagyobb, mint tavaly áprilisban -, a márciusi 0,6 százalékos havi bővülés után.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik