Belföld

Irodaházak – divatba jön a kicsi

Kevesebb új irodaház épül, a bérlemények átlagos alapterülete egyre csökken, az új irodák összterülete azonban idén is eléri a 100 ezer négyzetmétert.

Az év első három hónapjában mindössze egyetlen új épület került átadásra, a bérbeadott irodaterületek mennyisége nagyjából a várakozásoknak megfelelően alakult. A minimális új kínálat következtében folytatódott a korábbi csökkenő tendencia, így március végére húsz százalék alá került a kihasználatlansági ráta. – derül ki DTZ legfrissebb jelentéséből

Idei befutók

Az elemzés szerint az idén piacra kerülő új irodák összterülete 100 000 m2 körül várható, ezzel 2003-ban ismét kisebb mértékben bővül a kínálat, mint az előző évben. Az első negyedévben kizárólag a Buda belső részén található Belle Époque irodaház kivitelezési munkái értek véget, így a teljes modern bérirodaállomány mindössze 1100 négyzetméterrel nőtt, megközelítve ezzel az 1 293 000 négyzetmétert.


Irodaházak – divatba jön a kicsi 1

Bartók Ház

Az év hátralevő részében néhány tízezer négyzetmétert meghaladó alapterületű irodaház is a piacra kerül, a négy legnagyobb épület fogja adni a teljes idei új kínálat kétharmadát. A Center Point és a Business Center 140 a még mindig dinamikusan fejlődő Váci úton épül, míg a Greenpoint7 és a Bartók Ház Pest illetve Buda központi területeinek piacát fogja gyarapítani, összesen mintegy 30 ezer négyzetméterrel. A Belvárosban az eredeti tervhez képest több hónapos késéssel fejeződik be a közel 9000 négyzetméteres Kálvin Center építése.


Kisebb alapterület a divat

Nem okozott meglepetést az első negyedévben bérbevett irodaterületek mennyisége, a regisztrált 31 ezer négyzetméter megfelelt a piaci szereplők várakozásainak. Kedvezőtlen fejlemény azonban, hogy az átlagos tranzakcióméret tovább zsugorodott, az elmúlt három hónapban alig haladta meg a 600 négyzetmétert. Ha pedig ezt az értéket megtisztítjuk a szélsőségektől, 500 négyzetméternél is kisebb átlagméretet kapunk. Jellemző adat, hogy az első negyedévben kötött bérleti szerződések közel kilencven százaléka ezer négyzetméternél kisebb terület tárgyában született.

A legnagyobb összefüggő területet (körülbelül 4000 m2-t) a Budapesti Ítélőtábla vette bérbe a II. kerületben épült Margit Palace első fázisában. Kétezer négyzetmétert meghaladó területre kötött szerződést az OTP a Bajor Centerben, a Schneider Electric a BHG Hauszmann Alajos utcában épülő második épületében, valamint a Fibernet a Tabán Centerben.

E tranzakciókkal a Bajor Center és a Tabán Center kihasználtsága elérte a száz százalékot, hasonlóan a Váci út és a Babér utca sarkán található Danubius épületekhez, ahol az utóbbi hónapokban a Henkel és a Biggeorge’s írt alá irodabérleti megállapodást. Az említetteken túlmenően több kisebb terület talált bérlőre az Óbuda Gate irodaházban és az East-West Business Centerben, míg a Szépvölgyi Business Park tulajdonosainak három teljes irodaszintet sikerült bérbeadniuk.

A gazdasági folyamatok kedvező alakulása esetén a DTZ elemzői szerint idén is a tavalyi évben mért 130 ezer négyzetméter körüli új bérbeadásra számíthatunk. A 2000 óta folyamatosan csökkenő évenkénti új kínálat mellett ez azt eredményezheti, hogy ha lassú ütemben is, de tovább fog csökkeni a budapesti bérirodák kihasználatlansága.


Irodaházak – divatba jön a kicsi 2

Greenpoint

Költözködő kilátások

A keresleti trendek nem változtak számottevően, továbbra is a korszerűtlenebb épületekből modern irodaházba költöző vállalatok jelentik a relatív többséget. Bár a havonta fizetendő bérleti díjak csökkenése megállt, az egyéb kedvezmények egyre bővülő sorának köszönhetően egyre több kisebb cég engedheti meg magának, hogy modern irodát vegyen bérbe. Kevés azonban a nagyobb területekre igényt tartó vállalatok száma, ennek következtében rövid távon nem számolhatunk a keresleti oldal növekedésével.

Hasonlóan alacsony annak a valószínűsége, hogy az uniós csatlakozás hirtelen élénkülést okozzon az irodapiacon. Mivel a jelentősebb nemzetközi nagyvállalatok már évekkel ezelőtt megjelentek Magyarországon, nem várható újabb keresleti hullám a belépés következtében.

Amennyiben azonban teljesülnek a 2004-re előrejelzett kedvező makrogazdasági változások, és nem bővül a várakozások felett a kínálati oldal, úgy a jövő év során már elérhető közelségbe kerülhet egy egészségesebb, az egyensúlyihoz közeli helyzet, mely akár a bérleti díjak lassú emelkedését is eredményezheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik