Belföld

Megjelent a Postabank privatizációs pályázata

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. kedden megjelentette a Postabank Rt. privatizációs pályázatát. Az állami garanciavállalás mértékéről még nem döntöttek.

A több mint 20 milliárd forint alaptőkéjű bank teljes részvénycsomagját, azaz az alaptőke 96,8 százalékát kitevő és a Magyar Posta tulajdonában lévő részvénycsomagot, valamint az ÁPV Rt. tulajdonában lévő 3,2 százalékos részvénycsomagot ajánlja fel a privatizációs szervezet megvételre.

A pályázati kiírás szerint a részvények értékesítésével az ÁPV Rt. célja a vételár maximalizálása, a bank hatékonyságának növelése és versenyképességének fokozása.

A vételárat a vevőnek egy összegben, készpénzben kell megfizetnie az adásvételi szerződésbe foglalt feltételek teljesülését követő 15 napon belül.

A pályázaton kívül, de azzal összefüggésben az ÁPV Rt. fenntartja azt a lehetőséget, hogy a privatizációs szervezet tulajdonában lévő részvénycsomagot felajánlja a bank munkavállalóinak. A vevőnek azonban joga és kötelezettsége lesz eladási és vételi opciókkal megszerezni ezeket a részvényeket is.

A kétfordulós pályázat első fordulójában belföldi, vagy külföldi jogi személyek vehetnek részt, amelyek a Standard and Poor’s szerint legalább BBB, vagy a Moody’s szerint legalább Baa3 hitelminősítéssel rendelkeznek.

A pályázat második fordulójában a kötelező érvényű ajánlat biztosítékául 400 millió forint bánatpénzt kell átutalni az ÁPV Rt.-nek.

Az indikatív ajánlatokat június 25-én 10 és 12 óra között, a kötelező érvényű ajánlatokat pedig szeptember 12-én 10 és 12 óra között kell benyújtania az ajánlattevőknek a privatizációs szervezetnél.

Vági Márton, az ÁPV Rt. vezérigazgató-helyettese a privatizációs pályázat döntéséről szóló sajtótájékoztatón elmondta, hogy a várható állami garanciavállalás mértékéről még nem döntöttek.

Vági elmondta: az első fordulót követően a második fordulóba várhatóan 3-5 ajánlattevő kerül majd be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik