Belföld

Dunaferr: hárman versengenek a privatizációs tanácsadói megbízásért

Az ÁPV Rt. igazgatósága kedden úgy döntött, hogy a PriceWaterhouseCoopers Kft.-t, a HSBC Bank Plc.-t és az Erste Bank Befektetési Rt.-t hívja meg a Dunaferr Dunai Vasmű Rt. privatizációs tanácsadói pályázatának második körébe.

A döntés előzményeihez tartozik, hogy a kormány márciusban hozott határozatot a Dunaferr Rt. privatizációjának megindításáról. Március végén az ÁPV Rt. igazgatósága döntött arról, hogy a tranzakciót közbeszerzési eljárás útján kiválasztott szakértő bevonásával bonyolítja le. A felhívásra tízen jelentkeztek.

A tanácsadói tender várhatóan június végén zárul. A tanácsadó feladata olyan szakértői anyag készítése, amely a privatizáció feltételrendszerét, a tranzakció megvalósulását megfelelő biztosítékok kidolgozásával mutatja be. A tanácsadónak javaslatot kell tennie a privatizációs koncepcióra annak érdekében, hogy a cégcsoport pénzügyi stabilitása, technológiai fejlesztése, valamint a környezetvédelmi feladatok ellátása piaci tőke bevonásával valósuljon meg.

A Dunaferr Rt. tavalyi gazdálkodásáról még nem közöltek végleges adatot, Mészáros Tamás az ÁPV Rt. elnöke egy hónappal ezelőtt 10-12 milliárd forintra becsülte a veszteséget. Ugyanakkor 2003 első negyedévét a Dunaferr Csoport a tervezett 664 milliós veszteséggel szemben 172 millió forint adózás előtti nyereséggel zárta.

Az ÁPV Rt. tervei szerint októberben megtörténhet a befektető kiválasztása, a tranzakció pénzügyi zárása december elejére várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik