Belföld

Véget ért az erős dollár politikája

Az amerikai pénzügyminiszter, John Snow, aki mindössze három hónapja van hivatalban, félredobta a washingtoni kormányzat nyolcéves „erős dollár-politikáját" – írja a Bloomberg hírügynökség, befektetőkre és közgazdászokra hivatkozva.

Egy héttel ezelőtt Snow úgy nyilatkozott, hogy az éves szinten 21 százalékos dollárkurzus-csökkenés (az euróhoz képest) segíti az amerikai exportot. Ezt a kijelentését megismételte párszor,majd a hét végén, szombaton, a G7 pénzügyminiszteri találkozó után megadta a kegyelemdöfést a dollárnak: azt nyilatkozta, hogy az amerikai pénz viszonylag szerényen veszített eddig az értékéből.


1999 óta a leggyengébb dollár-árfolyam


A megjegyzés azonnali hatása az lett, hogy a dollár még inkább csúszni kezdett lefelé a jenhez és az euróhoz képest. A pénteki, New York-i 1,1588-as záráshoz képest Tokióban például 1,1702 volt a dollár/euró arány, ami az amerikai valuta számára a leggyengébb érték 1999. január 15. óta.

A Bloomberg szerint az amerikai pénzügyminiszter mostani politikája az amerikai gazdaság növekedését hivatott felgyorsítani, minthogy annak 1,6 százalékos első negyedévi növekedése (éves szinten) nem töltötte el elégedettséggel George W. Bush elnököt. A 2004-es újraválasztására készülő republikánus elnök nyilván nagyobb ütemű bővülést szeretne. Ezt a feltételezést erősíti, hogy maga Snow is úgy nyilatkozott: az 1,6 százalékos növekedés a potenciálisnak csupán a felét éri el.


Csalóka adatok


A hazai elemzők közül a FigyelőNet kérdésére Geiszbühl Mihály, az Erste Bank treasury részlegének munkatársa elmondta: az amerikai gazdasági mutatók közül a tényadatok valóban kedvezőtlen, illetve negatív képet mutatnak. A várakozások ugyan pozitívabbak, de ezek egyelőre nem tűnnek meghatározóknak.


Az adatok tehát hiába mutatnak “vegyes” képet, hiszen az amerikai gazdaság pusztán várakozás alapján történő megítélése csalóka lehet szerinte. Geiszbühl ezért mind a technikai tényezők, mind pedig a fundamentumok (alapfolyamatok) alapján elképzelhetőnek tartja a dollár további gyengülését.


Geiszbühl szerint az amerikai pénzügyminiszter nyilatkozata azért volt meglepő, mert korábban – ilyen esetben – legalább azt jelezni szokták, hogy figyelik, követik az árfolyammozgásokat. Snow most még ettől is eltekintett. Ez jelzésértékű, és nem zárja ki a további árfolyamcsökkenést sem.


A magyar cégek nem járnak jól?


A gyenge dollár nem feltétlenül jelent jót az európai gyártóknak. Mint arról a Figyelő hetilap is ír, a gyengélkedő amerikai fizetőeszköznek inkább a tengerentúli cégek örülnek, az európaiak viszont éppen emiatt keseregnek. A magyar vállalatok közül elsősorban azokat érinti negatívan a dollár értékvesztése, amelyek a volt szovjet piacon dollárban kereskednek.


A Goldman Sachs befektetési bankház becslése szerint például a következő két évben esetleg tartósnak bizonyuló 10 százalékos dollárgyengülés 4 százalékot visz el az európai cégek profitjából, és az eurózóna gazdaságát összesen 1,3 százalékkal veti vissza.


Ugyanakkor azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a gyenge dollár miatt az amerikai cégek relatíve olcsóbbá válhatnak külföldi vetélytársaik, illetve befektetők számára, így felvásárlási célpontokká is válhatnak hosszabb távon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik