Belföld

2,1 százalékos infláció az euróövezetben

Az euróövezetben a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek áprilisban, és 2,1 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly áprilisban - jelentették az EU statisztikai hivatalában pénteken végleges adatként.

Az április végén kiadott első becslés is 2,1 százalékos áprilisi tizenkét havi inflációra szólt. Az áprilisi lassulást elsősorban az energiaárak 2,9 százalékos hónapon belüli csökkenése okozta, ez volt a valaha mért legnagyobb havi visszaesés az energiaárakban az euróövezetben.

A friss élelmiszert és az energiatermékeket nem számító havi maginfláció 0,4 százalékos volt, tizenkét hónapra pedig 2,2 százalékos áprilisban. Az euróövezetben márciusban 2,4 százalékos, februárban is 2,4 százalékos, januárban 2,1 százalékos volt a tizenkét havi infláció.

Az áprilisi inflációs adatok miatt, együtt a csütörtökön megjelent adatokkal arról, hogy euróövezet átlagos GDP-je stagnált az első negyedévben, várhatóan növekedni fog a nyomás az Európai Központi Bankra, hogy már júniusban folytassa a kamatcsökkentést. Az EKB helyzetét bonyolítja, hogy az euróövezeten belül igen eltérő az infláció: áprilisban Írországban volt a legnagyobb a tizenkét havi adat, 4,6 százalékos, és a legkisebb Németországban, 1,0 százalékos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!