Belföld

Sok nyomozónak nem jut mellény

Csütörtökön hallgatják ki Engel Zoltánt. Elengedték kedden őrizetbe vett két feltételezett társát - írja a Népszabadság. Az aktuális híreken túl maradt a kérdés: a tűzharcban elesett rendőr miért nem viselt golyóálló mellényt?

Miért nem viselt golyóálló mellényt a százados? A kedd délután az ORFK által szervezett sajtótájékoztatón Garamvölgyi László kommunikációs igazgató cinikusnak és dilettánsnak minősítette az erre vonatkozó kérdéseket. Nem sokkal később Salgó László tábornok, országos rendőrfőkapitány – tudósít az MTI a televízióban tett nyilatkozata alapján: „a legjobb felszerelést is meg akarja adni a nyomozóknak, hogy a bevetéseken ne válhassanak céltáblává”. 


A rendőrségen belül, ahol szakmai dilettantizmusról nyilván szó sem lehet, kedd reggel óta egyre nagyobb hangsúlyt kap a rendőrök védőfelszerelése és kiképzettsége. Többen, hol felháborodva, hol elkeseredve nyilvánítanak véleményt, de csak névtelenül. A rendőrség számos egységében ugyanis, amelyek bármikor kerülhetnek olyan szituációba, amilyenben Borsos százados életét vesztette, egyáltalán nincs golyóálló mellény. Tehát viselése sem válhatott rutinná, holott sokszor szükség volna rá.


Egy nyomozó, elismerve, hogy kényelmetlenül érzi magát a mellényben, azt mondta: abban viszont biztos, hogy a kedd hajnalinál kevésbé kockázatos akcióban biztosan viselné. Mivel Borsos higgadt, körültekintő és minden szituációban józanul mérlegelő profi volt, akinek könynyelműséget semmiképpen sem lehetett a rovására írni, biztosan viselte volna, annál is inkább, mert semmivel sem komplikáltabb felvenni, mint felcsatolni a fegyvert. Vagyis, ahogyan fegyverüket sem hagyták az Aradi utcában, úgy a mellényeket sem felejthették volna ott, ha rendelkezésükre állnak, és viselésük rutinná vált volna.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik