Belföld

Június végére várható döntés az INA ügyében

Horvátország szándéka szerint június végéig akarja lezárni az INA kőolaj- és földgázipari vállalat 25 százalékának és további egy részvényének eladását - mondta a horvát gazdasági minisztérium egy illetékese csütörtökön a Reuters hírügynökségnek. A hírügynökség nem nevezte meg a tájékoztatót.

„A tárgyalások a három versenyben lévő céggel, a Mol Rt.-vel, az osztrák OMV-vel és az orosz Rosznyefttel folytatódnak” – mondta az illetékes. A legújabb tárgyalási fordulóban a Mol képviselői találkoznak csütörtökön a horvát illetékesekkel és a privatizációs tanácsadókkal Zágrábban. A Rosznyeft pénteken, az OMV pedig jövő szerdán ül tárgyalóasztalhoz.

„Ez egy újabb tárgyalási forduló, amelyen az ajánlattevők további részletekkel szolgálnak ajánlataikat illetően és, ha szükséges, további felvilágosítást kérnek az INA üzleti terveiről. A cég eladására meghatározott június végi időpont továbbra is érvényes” – tette hozzá a tájékoztató személy. Az eladást eredetileg április végéig tervezték, de a kormánykoalíció azt június végére halasztotta. Egyes megfigyelők azt is megkockáztatták, hogy a döntést esetleg a jövő év áprilisában esedékes választások utánra halasztják.

A pályázók ajánlataikat januárban nyújtották be, és a gazdasági minisztériumi forrás azt közölte, hogy a tárgyalások utolsó forduló május végén lesz, a kötelező ajánlattétel június elején várható. Horvátország 350-450 millió dollárt remél az INA-rész eladásából.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik