Belföld

Öt éve halt meg Frank Sinatra – a “Hang” viharos élete

Öt évvel ezelőtt halt meg Frank Sinatra, akit Amerikában minden idők legnagyobb előadóművészei és színészei között is az élmezőnybe soroltak. Tény, hogy olyan óriásokkal együtt, mint Ella Fitzgerald, Bing Crosby, Marylin Monroe, Dean Martin, Sammy Davis, Elvis Presley, Ray Charles és Bob Dylan, ő is a 20. századi amerikai zene, kultúra nagy egyénisége volt.

Megítélését nem befolyásolták az alvilághoz fűződő kapcsolatai, de egyes, nem túl szimpatikus emberi tulajdonságai sem. A tizenötös számnak fontos szerepe volt életrajzában: 1915-ben született, és 1998. május 15-én hunyta le örökre a szemét.

New Jersey államban, Hobokenben jött a világra. Mindig énekesnek készült, de addig volt pincér, újságíró és sok egyéb is. Fordulópontot jelentett életében, amikor 18 évesen együtt koncertezhetett Bing Crosbyval. The Hoboken Four néven saját zenekart alakított, fiatal éveiben játszott többek között Tommy Dorsey és Harry James együttesében is.

Sinatra a negyvenes évekre meghódította az Újvilágot. Abban az évtizedben készült legendás filmjei közül a Las Vegas-i éjszakák, a Brooklynban történt, éppen ötven évvel ezelőtt a Most és mindörökké, amelyért az első Oscar-díját kapta. Valamennyi szerepét lehetetlen felsorolni, de feledhetetlen pékdául a Magyarországon is bemutatott Kánkán, az Elrabolt expresszvonat, a Nyolcvan nap alatt a Föld körül, A detektív kihagyhatatlan.

Sinatra az ötvenes-hatvanas években volt a csúcson. A filmek mellett tengernyi lemezt készített, stílusa főként a felnőtt, konzervatív középrétegek ízlésének felelt meg. Legkedveltebb dalai közül a Strangers In The Night 73, az Only the Lonely 120 hetet töltött a listákon, de nagy sikerük volt a Swinging Affair, a Come and Fly with Me, a Songs for Young Lovers, a Days of Wine and Roses című dalainak, illetve albumainak is. Kései korszakából a legendást My Way és a New York, New York emelkedik ki. Csak a Billboard listáján másfél tucat dala volt első helyezett, nyolc Grammy-díjat kapott.

Széltében-hosszában terjedtek a (soha nem bizonyított) pletykák maffiakapcsolatairól, a bulvárlapok tele voltak nőügyeivel, kocsmázásaival, viharos házasságaival. Szoros kapcsolatokat épített ki a legfelső politikai vezetéssel, például a demokrata elnökök közül a Roosevelt- és a Kennedy-családdal, de a republikánus Richard Nixon és Ronald Reagan oldalán is feltűnt.

A filmezéstől a hetvenes évektől kezdve fokozatosan visszavonult, de énekesként szinte a végszóig a színpadon maradt. Lánya, Nancy a hatvanas évek sikeres énekesnője volt, fia, az ifjabb Frank Sinatra a filmszakmában dolgozott. Frank Sinatra szinte élete utolsó percéig dolgozott. A nyolcvanas években Angliában, Németországban, Franciaországban, Ausztriában, Japánban, Ausztráliában és Dél-Amerikában koncertezett. Utolsó “kerek” születésnapi gáláján fellépett Ray Charles, Little Richard, Bob Dylan, Bruce Springsteen, a Salt ,n, Pepa és még sokan az amerikai művészvilágból.

Nyolcvanadik születésnapjára kiadtak egy húsz CD-ből álló gyűjteményt, amelyen rajongói akár 24 órán hallgathatják 1960-1988 közötti 452 stúdiófelvételét. A Hang – ahogy Frank Sinatrát nevezték – még halála után is bűvöletben tartotta az amerikaiakat. Bár Európában korántsem volt annyira népszerű, két évvel ezelőtt a BBC az elmúlt évszázad legnagyobb énekeseinek rangsorában az első helyre tette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik