Belföld

Új adatátviteli megoldást tesztel a Pannon és a Nokia

A Pannon GSM - Európában elsőként - egy új, az ISDN átvitelnél akár 2-3-szor gyorsabb adatátviteli lehetőséget biztosító mobil megoldás bevezetését tervezi. A Enhanced Data Rates for GSM Evolutions (EDGE) szolgáltatás szerdai, Nokiával közösen rendezett bemutatóján Huszvicska József, a Pannon GSM műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta: a társaság a nyár végén megnyitja az EDGE-teszthálózatot.

A Pannon GSM, Magyarország vezető mobil adatátviteli szolgáltatója a közelgő Távközlési Világnapra tekintettel 2003. május 14 -én 10 órakor végrehajtotta hálózatában Európa legelső nyilvános EDGE teszthívását, és ezzel a mobil távközlés magasabb evolúciós szintjére lépett – írja a cég saját közleményében.

Amennyiben az EDGE-terv mind műszaki, mind fogyasztói oldalról sikeresnek bizonyul, akár az év végén megkezdődhet a szolgáltatás bevezetése a kereskedelmi forgalomba – mondta Huszvicska az MTI-Eco tudósítása szerint.

Az EDGE az ISDN átvitelnél akár 2-3-szor gyorsabb adatátviteli lehetőséget biztosító mobil megoldás, végső elvi kapacitása 417 kbit másodpercenként. A szolgáltatáshoz szükséges hálózat kiépítése a Pannon első felmérése szerint 1-10m USD közti összegű beruházással épülhet ki. Jelenleg a társaság hálózatának 30 százaléka EDGE-kompatibilis. A szolgáltatás Nokia-készülékekről volna elérhető, a gyártó az EDGE-képes mobilkészülékek szállítását nyár végén kezdi meg.

“Európában elsőként a Pannon GSM lép rá arra a ma még feltérképezetlen, a mobil telekommunikáció kiteljesedését jelentő útra, amely az adatátvitel terén is véget vet a vezetékes távközlés létjogosultságának. A hagyományos modemes kapcsolatokat megszégyenítő (elméleti maximuma akár 473 kbps) adatsebességet lehetővé tevő EDGE ugrásszerűen növelheti a nem hang alapú alkalmazások – a mobil internet, az MMS vagy akár a Pannon GSM által kínált, streaming video technológián alapuló mobil TV-közvetítés – népszerűségét, és komoly előrelépést jelent az otthoni munkavégzés, valamint a vállalati hálózatok távoli elérésének széles körű elterjedésében” – írja a cég tájékoztatójában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik