Belföld

A várakozások alatt az áprilisi drágulás

A fogyasztói árak áprilisban 0,1 százalékkal haladták meg a márciusi, és 3,9 százalékkal a 2002 áprilisi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Az elemzők áprilisra 0,3 százalék körüli havi, és mintegy 4,1 százalékos éves árszínvonal változást vártak. Az első négy hónapban a fogyasztói árak átlagosan 4,4 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

A maginfláció áprilisban márciushoz képest 0,4 százalék, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 4,7 százalék volt.

A nyugdíjas fogyasztói kosárra vetített árváltozás 0,1 százalék volt márciushoz, és 3,5 százalék tavaly áprilishoz képest. A fogyasztói árak márciusban 0,9 százalékkal haladták meg a februári, és 4,7 százalékkal a 2002 márciusi szintet. Tavaly áprilisban a fogyasztói árak 0,9 százalékkal nőttek egy hónap alatt és 6,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.


A várakozásoknál jobb április infláció egyik fő oka az iraki háború gyors befejezése miatti csökkenő üzemanyagárak, valamint az élelmiszerárkon belül a hús- és húskészítmények, ezen belül is a sertések árainak visszaesése – vélik az Távirati Iroda által megkérdezett szakértők, akik azonban azt hangsúlyozták, hogy az év végére az áprilisi 3,9 százalék 4,7-5,0 százalék közelébe emelkedik majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik