Belföld

Milliárdos támogatást szavaznának meg maguknak a pártok?

A négy parlamenti frakció egy-egy képviselőjének közös törvényjavaslata szerint a jövőben a pártok költségvetési támogatással egy-egy alapítványt működtethetnének írja az origo.hu. A FigyelőNet számításai szerint a támogatás összege a milliárdos nagyságrendet is elérheti.

Az alapítvány a választási kampányokat nem finanszírozhatja ugyan, de kulturális tevékenységet – így különböző rendezvények széles körét -, valamint politikai kutatásokat folytathat. Így a pártok a jövőben nagyobb költségvetési támogatáshoz jutnak.

Bőhm András SZDSZ-es, Répássy Róbert fideszes, Németh Zsolt MDF-es és Dávid Gyula MSZP-s képviselő közös törvényjavaslatot nyújtott be. Ebben az áll, hogy minden frakcióval rendelkező párt a jövőben egy alapítványt működtethet költségvetési támogatással.

Az alapítványok a szöveg szerint ismeretterjesztő, tudományos, kulturális, oktatási tevékenységet végezhetnek. Direkt politikai tevékenységet nem végezhetnek, viszont politikai kutatómunkát és politikai képzést igen. Így közvetett formában a jövőben jóval nagyobb költségvetési támogatáshoz jutnak a pártok – írja az Origo.

Az alapítványok költségvetési támogatásként az országgyűlési képviselők egyéves alapdíjának megfelelő összeget kapnának a javaslat szerint alapdíjként, illetve mandátumarányos kiegészítő támogatásként frakciótagonként az éves képviselői alapdíj 85 százalékát. Emellett kiemelt célra külön eseti költségvetési támogatás is igényelhető.

Elfogadás esetén a törvényjavaslat július 1-jétől lép életbe. A törvényjavaslat elfogadásához a képviselők kétharmadának támogatása szükséges.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!