Belföld

Ellopták a világ legszebb aranyszobrát

Ellopták a bécsi Kunsthistorisches Museumból a világ talán legértékesebb ötvösmunkáját, Benvenuto Cellini Saliera 26 centiméteres méretű aranyszobrát, amely egyébként sótartónak készült. A mű értékét 50 millió euróra becsülik, hiszen ez Cellini egyetlen olyan fennmaradt alkotása, amely bizonyíthatóan az ő nevéhez köthető.

A műtárgyat – amely egy férfi és egy nőalakot ábrázol, a tenger és a föld megszemélyesítőiként – a BBC szerint sokan a szobrászat Mona Lisájának tartják. A XVI. században alkotó Cellini a világ leghíresebb ötvösművésze volt, aki szobrászként is rendkívüli elismerésben részesült.

A rendőrség szerint megrendelésre lophatták el az aranyszobrot, mivel ez volt az egyetlen eltűnt tárgy a bécsi múzeumban.

A tolvajok az épület falán másztak fel, betörték az első emeleti ablakot, és kivették a védőüveg alól a Cellini-remekművet – írja a BBC.

A rendőrség jelenleg azt vizsgálja, miért nem szólalt meg a riasztó az épületben, ahol egyébként mindenütt mozgásérzékelő szenzorok vannak felszerelve.

Az osztrák rendőrség azonnal értesítette az Interpolt, és együtt fog dolgozni a bejelentések szerint a brit, a német és az olasz hatóságokkal is a felderítésben. Szakértők szerint a műtárgyat a szabadpiacon nem lehet eladni, minthogy az olyan egyedülálló művészettörténeti jelentőségű, hogy azonnal kiderülne a származása.

A múzeum bejelentése szerint a Cellini-remekmű biztosítva volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik