Belföld

Vonat ütközött busszal – 33 halott Siófokon

Immár 34 halottja van a Siófok közelében, egy vasúti átjáróban csütörtök reggel történt balesetnek, amelynek során összeütközött egy vonat és egy német turistabusz.

A legutóbbi hírek szerint két sérült meghalt a siófoki kórházban, így már 34-re emlkedett a halálos áldozatok száma a busz és vonat ütközésése miatt bekövetkezett balesetben. A túlélők között van a buszon utazó magyar idegenvezető. 


Dobson tájékoztatása szerint az emeletes buszt az ütközés után a vonat 150 méteren keresztül maga előtt tolta és kettévágta. A szerelvény kisiklott, de a mozdonyvezetőn kívül más nem sérült meg a vonaton.

 Pál Béla közleménye

A német turistabusszal ma reggel Siófoknál történt tragikus balesetről értesülve Pál Béla, a Miniszterelnöki Hivatal turizmusért felelős politikai államtitkára és helyettese, Székely György azonnal a katasztrófa helyszínére indultak. Az államtitkárság a hírekről tudomást szerezve felvette a kapcsolatot a Német Nagykövetséggel, a Katasztrófavédelmi Felügyelettel és az utazást szervező német irodával. A turisztikai vezetők a helyszínen tájékozódnak a baleset körülményeiről, egyben felajánlották segítségüket a bajba jutottaknak, valamint hozzátartozóiknak.

Csak fénysorompóval volt ellátva a vasúti átjáró, karos sorompó nem volt. Az autóbusz kigyulladt. Szemtanúk szerint a német rendszámú busz tele volt utasokkal. A tűzoltók nagy erőkkel, 30 autóval vonultak ki a siófoki és a balatonfűzfői parancsnokság területéről. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjének tájékoztatása szerint összesen 30 mentőautó és négy helikopter érkezett a baleset helyszínére az ország különböző pontjairól. A hatóságok értesítették a német nagykövetséget, a nagykövet már úton van a baleset helyszínére. A siófoki önkörmányzaton telefonon tájékoztatják a baleset áldozatainak hozzátartozóit.

A piros jelzés ellenére hajtott a sínekre 


 Információs vonal

A balesetet követően a siófoki önkormányzat információs vonalat létesített, amelyen német nyelven adnak tájékoztatást a történtekről. Az információs vonal száma: 06-84-504-111  


A turistacsoport egy sóstói szállódában lakott és egy részük, a buszon ülő 38 fő Balaton körüli kirándulásra indult. Szemtanúk szerint a német busz a fénysorompó piros jelzése ellenére hajtott át a síneken.


Összesen tizenegy sérültet szállítottak légi vagy földi úton a székesfehérvári illetve a siófoki kórházba. Közülük hárman életüket vesztették. A sérültek közt van a csoport magyar idegenveztője.


A busz azonosítását a roncsokon talált telefonszám alapján kezdték meg. A hatóságok jelenleg a német utazási irodával próbálják felvenni a kapcsolatot.

A német média kiemelten foglalkozik a siófoki tragédiával. Értesüléseik szerint a csoport több busszal, Schleswig-Holsteinből és Alsó-Szászországból érkezett Magyarországra. A német televízió hangsúlyozta, hogy a busz söfőrje a vasúti átkelő piros jelzése ellenére hajtott át a síneken.


A miniszterelnök a helyszínen


A miniszterelnök a déli órákban felkereste a tragikus siófoki közlekedési baleset helyszínét. Medgyessy Pétert Csehák Judit egészségügyi, szociális és családügyi miniszter és a többi érintett tárca és szervezet képviselői tájékoztatták a baleset körülményeiről és a megtett intézkedésekről.


A kormányfő köszönetet mondott mindazoknak – mentősöknek, a katasztrófavédelem munkatársainak, rendőröknek -, akik a mentésben és a sebesültek ellátásában segítettek. 


Medgyessy Péter elment a siófoki kórházba is, ahová a baleset nyolc sérültjét szállították. A miniszterelnök tudakozódott állapotuk felől és jobbulást kívánt azoknak, akiket még a kórházban ápolnak. A tapasztaltaktól megrendült miniszterelnök a kórházból távozóban a magyar közlekedés fekete napjának nevezte a mait, mert a közúti, vasúti baleseteket csak kevesen élték túl. Medgyessy Péter szerint vissza kellene állítani a fizikai akadályt is jelentő vasúti sorompókat. A kormányfő a mai balesetekre emlékeztetve azt kérte mindenkitől, hogy vigyázzon saját testi épségére és a másokéra is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik