Belföld

Tüntetés – itt fű nem terem

Az ellentüntetők rendzavarása miatt botrányba fulladt a Kendermag-demonstráció. A biztonság érdekében a rendőrség véget vetett a tüntetésnek.

Nem mindennapi cirkuszban gyönyörködhetett vasárnap a nappal kedélyesen fagylaltozó nyugati turistákhoz, éjszaka pedig a fagylalt nélküli nyugati turistákra váró keleti „menedzserekhez” és „valutaváltókhoz” szokott Vörösmarty tér. Bár az utóbbi 13 évben komoly sikereket ért el hazánk a demokratizálódás folyamatában, ezt a leckét nem sikerült megoldani: tábor és ellentábor egy téren – most sem sikerült.


Csak röviden

Bár a Kendermag Egyesület a cannabis legalizálásáért rendezett demonstrációját, illetve a Szabad Magyarországért Mozgalom és a Friss Levegőt Polgári Kör ellentüntetését kordon választotta el, a drogfogyasztás ellen tiltakozók közül sokan a kordont megkerülve vegyültek el a legalizációért tüntető tömegben.

Sikeres, de elszomorító

A Kendermag Egyesület félbeszakadt demonstrációját részben sikeresnek, részben pedig elszomorítónak tartják a vasárnapi rendezvény szervezői, és a fellépők egyaránt.
Juhász Péter, a civil szervezet alapítója a demonstrációt követő rögtönzött sajtótájékoztatón elmondta: a rendezvényt ugyan szélsőséges csoportok megzavarták, ám a társadalmi párbeszéd a marihuána legalizálásáról mégis elindulhatott. Az egyesület folytatja megkezdett tevékenységét, és a lehető legszélesebb körben igyekszik informálni az embereket a könnyű drogokról – hangoztatta a szervező.

A műsort vezető Acél Réka és Till Attila számos alkalommal nyugalomra, toleráns viselkedésre és értelmes párbeszédre szólította fel az ellentüntetőket, a marihuána legalizálásáért békésen demonstrálókat pedig arra kérték: ne engedjenek a provokációnak.

Ennek ellenére a színpad közvetlen közelében dulakodás tört ki, amelyet a rendőrségnek kellett megfékeznie, a műsorvezetőket, valamint a fellépőket pedig paradicsommal, tojással és üveggel is megdobálták és le is köpködték.

„Miért bűnös az, aki másnak nem árt?” – tette fel a kérdést Konrád György író, ám neki sem sikerült sem elhallgattatnia, sem elgondolkodtatnia a tömeget, ezért félperces „beszéde” után kénytelen volt elhagyni a színpadot. Jancsó Miklós, a rendezvény fővédnöke is csak annyit tudott mondani a füttykoncertben: azok is itt vannak, akik nem szívnak.
“Én sem szívok, azért vagyok itt, hogy a szabadság és az önállóság érvényesüljön. Éljetek a jövőnek, éljetek a szabadságnak!” – szólította fel a tömeget a filmrendező.


Összecsapás – szóban és írásban

A színpadon felolvasták Csorba József addiktológus levelét is, aki hangsúlyozta: a világon több milliárd ember él különböző kábítószerekkel, ettől még nem bűnözők. Felhívta a figyelmet arra: a cannabis-hoz kapcsolódó bűnözés sokkal ritkább, mint például a legális alkoholfogyasztáshoz kapcsolódó bűnelkövetés. A szakember levelében több, kevésbé szigorú ország példáját hozva fel úgy fogalmazott: ideje volna, hogy Magyarországon is a társadalmi realitásból és a tudományos kutatásokból kiindulva a józan ész alapján döntsenek a cannabis-ról.

 Till Attila a rendőrségről

Till Attila, a rendezvényt levezető műsorvezető az MTI-nek elmondta: a demonstráció legnagyobb eredménye, hogy a média segítségével a botrányos végkifejletet megelőzően és azt követően egyaránt felhívta a figyelmet erre a megkerülhetetlen kérdésre. Elkeserítőnek nevezte a tömeg zajongó felének magatartását, hiszen „ezek az emberek pontosan nem is voltak tisztában azzal, hogy miről szólt a rendezvény”. Till Attila megjegyezte, hogy a rendőröknek is le kell vonni a következtetéseket, ugyanis nem voltak képesek kézben tartani a helyzetet. A tojásokkal többször eltalált műsorvezető elítélte a sípokkal zavart keltőket, akik nem tartották be szavukat, és nem békés felvonulással fejezték ki véleményüket.

Müller Péter Sziámi a Magyar Nemzet egy cikkéből idézett, amely szerint a könnyű drogokat legalizáló holland modell, a kábítószer okozta halálozás és az AIDS megelőzésében hatékonyabb, mint más országok tiltó politikája. A zenész emellett mélységes drogellenességét hangsúlyozta.

A színpadon szót kapott több ellentüntető is. Kocsis Imre, a “Drogosok most rúgtok anyátok sírjába” szövegű transzparenssel ellentüntető Lelkiismeret 88 Csoport vezetője arra kérte a demonstrálókat: hallgassanak a lelkiismeretükre. Az ellentüntetők számos transzparenssel vonultak fel, amelyeken olyan drogellenes feliratok voltak olvashatók, mint például “a gyerekeket akarjátok megölni?”


A táblák között megtalálható volt egy akasztófát idéző tárgy is, amelyhez “nesztek kender” felirat csatlakozott. A marihuána legalizálásáért tüntető tömegben sokkal kevesebb volt a transzparens, de látható volt egy leláncolt cannabis levelet ábrázoló tábla, valamint az SZDSZ Új Generáció transzparense is.

Vélemény a liberális oldalról 

Gusztos Péter, a rendezvényen résztvevő SZDSZ-es országgyűlési képviselő szerint a demonstráció a valós helyzetet mutatta meg. – Az egyik oldal ugyanis el akarta mondani az igazságot, azaz, hogy több százezer ember fogyaszt könnyű kábítószereket, a másik oldal viszont struccpolitikát folytatva nem akarta meghallgatni őket, ezért zajt csaptak – mondta Gusztos. A politikus szerint a térre sípokkal kivonulók nem tudnak elszakadni a politikai hiszterizálástól, pedig azokban a pártokban, amelyek mellett valószínűleg állnak, többen is fogyasztottak már ilyen szereket.

Jobb a békesség


Hat óra körül a BRFK képviselője közölte: elsősorban az ellentüntetők miatt a demonstráció kezelhetetlenné vált. Ezért mind a rendőrség, mind a szervezők arra kérték a résztvevőket, hogy hagyják el a Vörösmarty teret. „Menjen haza mindenki, mielőtt itt vér fog folyni” – fogalmazott Juhász Péter, a Kendermag Egyesület képviselője. A demonstrációja vége után egy órával a tömeg még mindig nem hagyta el a helyszínt. Az ellentüntetőket a kordon másik oldalára szorították vissza, ott folytatták a füttykoncertet és a kiabálást egészen a késő esti órákig az érdeklődők egyre szellősebb gyűrűjében.

A szervezők és a drogliberalizáció mellett tüntetők nem vártak mást, csupán társadalmi párbeszédet egy olyan témáról – és ebben talán teljes az egyetértés –, mely mélyen érinti a társadalmat. Öt évvel az utolsó ilyen célú megmozdulás után a hiedelmek és félelmek helyett ismét érveket és ellenérveket vártak. Talán majd öt év múlva.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik