Belföld

A második félévre élénkülést jósol a GKI

A GKI szerint a gazdaság első hónapokban tapasztalt lassulását a második fél évben némi élénkülés követheti. A külső egyensúly romlása folytatódik, az infláció csökkenése megtorpan.

A GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint az iraki háború befejeződésével várhatóan lassú élénkülés kezdődik a világgazdaságban, ami a magyar export- és termelési lehetőségeket is javíthatja. Ennek, valamint az újrainduló privatizációnak a hatására új erőre kaphat az év elején gyakorlatilag leállt működőtőke-beáramlás.


A kutatók szerint az infláció 2003-ban várhatóan stagnál. Az
első hónapok mérséklődését a második fél évben emelkedés követi, nagyrészt az energiaárak emelkedése miatt. A tartós fogyasztási cikkek ára nem lesz magasabb a tavalyinál, az élelmiszereké átlag alatti, az élvezeti cikkeké és szolgáltatásoké átlag feletti ütemben nő. Az éves infláció az elemzés szerint 5 százalék lesz. A kutatók szerint a gazdaság legdinamikusabb ágazata a kiskereskedelem, ahol a növekedés alapját az emelkedő keresetek teremtik meg. A bruttó keresetek eddig a versenyszférában 10 százalékkal, a költségvetésiben 30 százalékkal nőttek. A reálkeresetek átlagosan több mint 15 százalékkal emelkedtek. Az év hátralevő részében a kereseti dinamika lassulni fog, az éves bővülés 6 százalék körül alakul.


Az államháztartás hiányát a kutatók 930 milliárd forintra
várják, 4,2 milliárd euró külkereskedelmi hiány mellett. A munkanélküliségi ráta az év végén várhatóan 6,2 százalék körül
alakul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik