Belföld

Heineken-BBAG: közös sörnek, habos…

A Brau Union Hungária Sörgyárak Rt.-nél is tulajdonosváltást okoz, amennyiben megvalósul a Heineken és a BBAG közép-európai söripari tevékenységének összevonása.

A soproni sörgyár hétfői közleménye szerint a Brau Union
AG-t is magába foglaló osztrák söripari csoportot felvásárló holland Heineken köteles lesz vételi ajánlatot tenni a Brau magyarországi leányvállalatára, a Brau Union Hungária Rt.-re is. A magyarországi társaságban a részvények 85,3 százaléka a Brau Union AG tulajdonában van, ami 93,2 százalékos szavazati arányt biztosít részére.


A Heineken és a BBAG május 2-án bejelentették, hogy a Brau Union vállalatban egyesítik közép-európai söripari tevékenységüket. A szerződés értelmében a Heineken többségi tulajdont szerez a BBAG részvénytársaságban. Ennek érdekében a Heineken vételi ajánlatot tett a BBAG mintegy 69 százalékát kezében tartó GeBAG részvényesei számára. A vételi ajánlat hat hétig, azaz 2003. június 13-ig érvényes.


A Heinekennek a GeBAG részvénytőkéjének legalább 75 százalékát kell megszerezni ahhoz, hogy létrejöjjön a vállalati tranzakció. A többségi tulajdonosok után a kisrészvényesek számára várhatóan az idei év harmadik negyedévében tesz ajánlatot a Heineken. A bécsi és amsztredami bejelentés szerint a Heineken konszern 1,9 milliárd euróért veszi át az osztrák BBAG többségi részét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik