Belföld

Befektetőbarát internetoldalt hozott létre az Antenna Hungária

A gyors döntések mai világában közhelynek számít az, hogy az információ pénz. Különösen így van ez, ha befektetésekről van szó: részvények vagy opciók eladásának vagy vételének üzleti sikere függhet attól, hogy milyen mennyiségű és minőségű információval rendelkezünk a szóban forgó céggel kapcsolatban.

Kézenfekvőnek látszik, hogy összetársítsuk az információ korlátlan és roppant sebességű áramlását önmagában megtestesítő számítógépes világhálót és a tőzsdei befektetések világát. Magára valamit is adó tőzsdei cég ma már egyidejűleg közli a részvényárfolyamokat befolyásoló híreket az erre szakosodott távirati irodákkal és más médiumokkal, s ugyanebben az időpontban publikálja az interneten is.

Mindez egyszerűen hangzik, ám bonyolult háttérmunkát igényel. Bizonyos pénzügyi jelentések közzétételének időpontja jogszabályok által szabott: ha előbb kerül fel a hálóra – akár csak úgy, hogy valaki feltöri a szervert, ahol az információ található – az komoly gazdasági és jogi következményeket vonhat maga után.

A budapesti tőzsdén „A” kategóriában jegyzett, és a hírek szerint nagyobb szabású privatizáció előtt álló Antenna Hungária Rt. mégis vállalta, hogy olyan vállalati internet-site-ot állít össze, amely megfelel a gyorsaság, megbízhatóság és adatvédelmi biztonság követelményrendszerének.

„Befektetőink és a pénzügyi elemzők joggal várják el tőlünk, hogy az Antenna Hungária adatai naprakészen elérhetők legyenek, méghozzá olyan formátumban, amely alapot nyújthat a további elemzésekhez, számításokhoz. Ezért döntöttünk amellett, hogy amikor honlapunkat megújítjuk, azon olyan mélységű és frissességű információ szerepeljen, amely ilyen szempontból is kellő tájékozódásra ad lehetőséget” – mondja döntésük hátteréről Tóth András befektetői és sajtókapcsolatok osztályvezető.

A megújult internet-oldal (www.ahrt.hu), amelynek fejlesztésében jócskán felgyorsult, és átláthatóbbá is vált. A napi – sőt 15 perc késleltetéssel a napi kereskedési időszakon belüli – árfolyamokon és pénzügyi táblázatokon kívül háttérdokumentumokat is megtalálunk itt, a közgyűlési határozatoktól kezdve az alapszabályig. Aki mélyebben szeretné beleásni magát a cég tevékenységébe, az részletes tájékoztatást talál a szolgáltatásokról akár az egyes üzletágakról szóló prezentációkat is letölthet magának.

A rendszer legfontosabb tulajdonsága az, hogy azonnali módosításokra ad lehetőséget. Ha olyan esemény következik be, amely kihatással van a vállalat megítélésére, a befektetői kapcsolatokért felelős AH-munkatársak – a megfelelő, szintén elektronikus úton történő belső jóváhagyások után – azonnal megjelentethetik az információt a weben. A pénzügyi adatok áttölthetők a megfelelő befektetői rendszerekbe, s így az AH Rt. a weblapján valódi információs előnyhöz juthat az érdeklődő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik