Belföld

New York-i Motorshow – tengerentúli újdonságok

Az autósvilág New York-i seregszemléjén főleg az amerikai gyártók kápráztatták el a világot. A rengeteg koncepció mellett néhány szériaérett modellt is bemutattak.


New York-i Motorshow – tengerentúli újdonságok 1

Kattintson a képre!

Chrysler 300C

A Daimler-Chrysler új modellje, az Európában is népszerű 300M típust készül leváltani. A koncepcióautóba számos Mercedes alkatrészt építettek, többek közöt a sebességváltót, a teljes elektronikát, és a kormányberendezést is. Egy ilyen modell létrejötte néhány évvel ezelőtt még teljességgel lehetetlen volt, hiszen a németek foggal-körömmel ragaszkodtak a csillagos márka minden fejlesztéséhez. A megváltozott helyzet következményeként a Chrysler minőségben minden bizonnyal lényegesen közelebb kerül a Mercedeshez.


New York-i Motorshow – tengerentúli újdonságok 1


A kocsi formavilága ötvözi a 60-as évek brutalitását, de modern, harmonikus stíluselemekkel. Az agresszív megjelenésről elsősorban a hatalmas krómozott hűtőmaszk, és a szokatlanul magas övvonal gondoskodik. A közel öt méter hosszú monstrum dinamikus mozgatását egy 300 lóerős, 5,7 literes V8-as HEMI motor garantálja. A tipikusan amerikai aggregáthoz ötfokozatú automataváltó kapcsolódik, mely a Mercedes elveit követve a hátsó kerekeket hajtja. A megfelelő úttartásról pedig az elöl 245/45-, hátul 275/45, R20-as abroncsok gondoskodnak A Chrysler 300C gyártása valószínűleg már 2004-ben megkezdődhet.


New York-i Motorshow – tengerentúli újdonságok 1

Kattintson a képre!

Ford Futura

A Ford egyelőre csak egy skiccet mutatott be a Futura nevű középkategóriás autójáról. Ez a modell 2005-ben fogja leváltani a korosodó Taurust. A kocsi designja leginkább a Detroitban bemutatott Ford 427 tanulmányra hasonlít. A Mazda 6 műszaki alapjaira épülő autó némileg kisebb lesz, mint elődje. Alapverzióban a motorja az a 166 lóerős 2,3 literes négyhengeres lesz, mely a Mazdában is jól muzsikál, de természetesen rendelhető akár 3 literes V6-os is. Emellett a Futura valószínűleg benzin-elektromos hibridhajtással is készül majd.


New York-i Motorshow – tengerentúli újdonságok 1

Kattintson a képre!

Mercury Mariner

A Ford elképzelése szerint a jövőben a Mercury márka a konszernen belül az elegánsabb, kényelmesebb, nagyobb presztízsű modellek gyűjtőhelye lesz. A cél elérése érdekében a Mercury modellek ezentúl teljesen új márkaarculatot kapnak.

Ennek ékes példája az egyelőre tanulmányautóként bemutatott Mariner, ami nem más, mint a Ford Maverick elegánsabb, krómmal díszített testvérmodellje. Természetesen a kocsi utastere luxuskivitelű, és újszerű műszaki megoldásokkal tarkított. A Ford illetékesei nem titkolták, hogy a terepjáró koncepció gyakorlatilag azonos a szériaváltozattal. A hírek szerint a kocsi gyártása legkorábban a jövő év közepén kezdődhet.


New York-i Motorshow – tengerentúli újdonságok 1

Kattintson a képre!

Lexus HPX

A tengerentúlon hallatlanul népszerű Lexus egy futurisztikus luxus-kombival rukkolt elő. A Toyota kaliforniai tervezőstúdiójában megálmodott kocsi gyakorlatilag semmilyen kategóriába sem sorolható, hiszen a kombiszerű egyterű négykerék-hajtásának köszönhetően akár terepen is elboldogul. A Lexus ultramodern karosszériája alatt a GS 430 padlólemeze, és alkatrészei lapulnak. A hajtásról egy V8-as 4,3 literes 300 lóerős motor gondoskodik. Az állítható magasságú futóműnek köszönhetően az autó könnyű terepen és aszfalton egyaránt otthon érzi magát.


New York-i Motorshow – tengerentúli újdonságok 1

Kattintson a képre!

A HPX belseje még a külsejénél is futurisztikusabb, mivel a kormánykerék és a szokásos műszerfal helyett egy repülőgépkormányra emlékeztető eszköz és egy hatalmas folyadékkristályos kijelző uralja a műszerfalat. A Lexus utasterében három üléssorban hat ülést helyeztek el: négy felnőtt méretű fotelt és hátul két ülést a gyermekek számára. Belül mindent fehér bőr, és polírozott alumínium borít, de természetesen megtalálható szinte minden az utazás kényelmét szolgáló berendezés a GPS navigációs rendszertől kezdve, a gyerekek szórakoztatására szánt DVD-lejátszón át egészen a testre szabható műszerfalig.


New York-i Motorshow – tengerentúli újdonságok 1

Kattintson a képre!


Saab 9-2

A Saab 2001-ben hirdette meg új stratégiáját, melynek lényege, hogy hat éven keresztül minden évben valamilyen autós újdonsággal lép színre a svéd gyártó. Az elsősorban image-építő projekt újabb mérföldköve a 9-2-es modell. A Saab a Subaruval karöltve 2004-ben kezdi meg az új modell gyártását. Az Impreza kombi alapjaira épülő kocsi költségtakarékossági szempontok miatt több olyan mechanikai alkatrészeket is átvesz a japán gyártótól, mint a komplett hajtáslánc, vagy a boxermotor. A Saab 9-2 megjelenését tekintve azonban hű marad a kissé visszafogott skandináv formavilághoz.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik