Belföld

Miss Smoke – avagy nők a szivar mögött

I. Erzsébet, Anglia királynője egy kontinensnyi nő előtt mutatott be áldozatot az emancipáció oltárán azzal, hogy szivarra gyújtott.

I. Erzsébet királynő nagy rajongója volt a távoli földrészről érkezett dohányárunak. A „barbár növények királynőjének” is nevezett dohányt már akkor is körüllengte valami misztikum, no és a füst. Talán még a szivarosok körében sem közismert az a legenda, amely az említett uralkodónő és Sir Walter Raleigh nevéhez fűződik. Sir Raleigh volt az, aki először vitt dohányt Angliába. A királynő nemcsak a dohányt kedvelte meg, de azt is, aki elhozta számára. Elismerése jeléül Sir Raleighnek megengedte, hogy Anglia királynőjét Bessynek hívja. Bessy és Sir Walter valószínűleg sok dohányt elszívtak édes kettesben, a békés füstölés történeteiből máig fennmaradt egy.

 Dohánytörténelem

A dohány, a Nicotiana tabacum nevű növény levele, a mexikói Yukatán-félszigetről 1558-ban került Európába. Franciaországban Jean Nicot tette népszerűvé, aki a francia király portugáliai követe volt. Nevét halhatatlanná tette a dohányban található nikotin nevű anyag, amely a dohány nyugtató hatását adja. Ez egyben halálos és veszélyes méreg, ami miatt az idők során sokat vesztett népszerűségéből a dohányzás. Kimutatták azonban azt is, hogy napi kevesebb mint öt szivart elfüstölő dohányosok esetében a halálozási arányszám ugyanannyi, mint a nemdohányzóknál.

Mennyit nyom a füst a latban?


Sir Raleigh egyszer fogadott dohányzótársával, I. Erzsébettel, hogy le tudja mérni a füst súlyát. A királynő bizarr ötletnek tartotta, úgy gondolta olyan vállalkozás ez, mintha az ember lelkének súlyát kívánná lemérni valaki. Sir Raleigh azonban agyafúrt fickó volt. Vett egy teljesen ép szivart és lemérte egy mérlegen, aztán rágyújtott. Dohányzás közben bepöccintette a hamut a fém serpenyőbe. Mikor elszívta a nemes dohányt, a csikket is beletette a hamu mellé és újra lemérte a szivart, immár elfüstölt állapotban. Utána kivonta ezt a számot abból, amit eredetileg mért az ép szivarnál. A két szám különbsége, nos az lett a füst súlya.



Miss Smoke – avagy nők a szivar mögött 1


Szivaros sztárok és sztárszivarok


A szivarozás bár reneszánszát éli, mégis mintha a misztikum szertefoszlott volna e nemes szokásból. Napjaink sztárjai sokszor nem a dohányzás öröme miatt tűnnek fel aranyszínű füstrudakkal. Bessy óta a szivar továbbra is elegáns eszköz a nők kezében arra, hogy kimutassák egyenlőségüket a világ férfiak által privilegizált területein. Királynők már nem élnek ezzel a lehetőséggel, de tehetségükért és/vagy szépségükért tisztelt női hírességeink időnként címlapon jelennek meg, hogy ezzel a férfias gesztussal ámulatba ejtsék rajongóikat. Persze ki ezért, ki azért szívja, de egy biztos, szivarozó nő sosem maradhat feltűnés nélkül.

A törékeny Jennifer Aniston is e költséges szenvedély hívei közé tartozik. Az amerikai lapokban a Jóbarátok sztárja arról nyilatkozott, hogy bár jó ideig cigarettázott, most már a „szagát sem bírja”. Aniston erős dohányos volt és köztudottan sok marihuánát is szívott, ám egy ideje megpróbált szakítani a füstölés rossz szokásával. Teljesen azonban nem tudott búcsút inteni a dohány élvezetének, ezért kezdett el szivarozni. Nem állítja magáról, hogy szakértő lenne, mégcsak nem is fogyaszt túl sokat, de ha szivarra gyújt, akkor az csak Dunhill lehet.



Miss Smoke – avagy nők a szivar mögött 1


Demi Moore is nagy rajongója a „füstölhető aranyrudaknak” és az embargó ellenére is kedvence a kubai Monte Cristo. Rossz szokása miatt azonban nemcsak a hatósággal gyűlhet meg a baja. A sztár édesapja sem örül szenvedélyének, és bár apukájának Demi csak napi két szivart vall be, gyanítható, hogy a világsztár ennél többet is füstbe küld. 

Toni Braxtonnak nem kell attól tartani, hogy az embargós áru fogyasztása miatt kellemetlenségei lehetnek, mivel a szigetországban szabadon forgalmazhatók a kubai szivarok. Hallgatva zenéjét, az énekesnő rácáfol arra, hogy a füst kártékonyan befolyásolja az ember hangját. A benzinkutasból lett popsztár saját bevallása szerint, fürdőkádjában ücsörögve gyakran lángra lobbant egy-egy kubait. „A szivar íze megvadít” – nyilatkozta a Celebrity Babes magazinban és hozzátette „a pasik nagyon szexinek tartanak szivarozás közben”.


A kubai szivar

A kubai szivarok közül a világon a legkeresettebb a 4-es számú Montecristo, ezé a világpiac 22 százaléka, megelőzve az ugyancsak kubai Romeo Y Juliettát, amelyé a piac 12 százaléka. A legdrágább viszont az Esplendidos de Cohiba, amelynek darabja 22,90 euróba (5588 forint) kerül Nyugat-Európában. A kubai havannaszivar-export 2002-ben meghaladta a százmillió szálat. A kivitel több mint egyharmada Spanyolországba került. A kubai szivar legnagyobb külföldi fogyasztói a spanyolok, a második helyen a franciák álnak. A kubai szivarok 70 százaléka Európában fogy, könnyen megelőzve az amerikai földrészt, mivel az Egyesült Államokban még mindig embargós az eredeti kubai szivar.


Izzik a filmvászon és a kifutó

Honfitársát, Madonnát filmen többször láthattuk már szivarozni – ki is felejthetné azokat a pillanatokat a Négy szobában, vagy a Dick Tracyben? A valóságban azonban a szimbólummá vált sztár igen fegyelmezetten él és csak esetenként gyújt rá, akkor azonban nagy gonddal választ. Minden lehetősége megvan rá, hiszen a briteknél lehet Európában a legtöbbféle szivart kapni.

Nehéz megállapítani egy olyan szakmában, mint a modelleké, hogy mit tesz valaki a látszat és mit a saját kedvéért. Linda Evangelista azonban úgy tűnik valóban kedveli ezt az eddig férfiasnak hitt foglalatosságot. A topmodellt az egyik legnagyobb szivarrajongó nőként tartják számon. Barátjának köszönheti, hogy felfedezte ezt a „füstös világot” – nyilatkozta a világhírű manöken. „Ő ugyanis annyit olvasott és beszélt róla, hogy nem tudtam ellenállni. Szerelem volt a szerelemben” – vallotta meg érzelmeit Evangelista a szivar iránt, az Aficiando magazin hasábjain. Hozzátette, esténként gyakran merengenek el élettársával egy finom bor mellett kellemes szivarfüstben.

A topmodell szívesen próbál ki új ízeket, illatokat és soha nem mondana le a különböző szivarok nyújtotta élvezetről. Mégis egy márkához mindig visszatér: „Kedvencem a Cohiba pantella – nyilatkozta. – Végigpróbáltam minden Cohibat, Montecristót, Romeo és Júliát, de a pantellában mindig megtalálom a nekem kedves világot.”

Több egyenjogúság, kevesebb misztikum

A rajongókat viszonylag könnyű megszédíteni. A szakma hétpróbás férfi képviselőinek azonban Erzsébet királynő óta hosszú idő kellett ahhoz, hogy meggyőződjenek a nők szakértelméről. Idén egy hölgyet neveztek ki a világ egyik legnemesebb és legdrágább szivarját, a Cohibát készítő El Laguito gyár élére. Emilia Tamayo az első nő, aki Kubában egy szivargyár igazgatója lett. Tamayo, aki 1975-ben kezdett el dolgozni a cégnél, nem úri mulattságból szívja egymás után a minimum 40-50 eurós dohánykölteményeket. Talán másoknak irigylésre méltó – nyilakozta, de számomra a szivarozás munka, amitől sok ember jövője függ.

A szivar mára már mindenkié. Nemcsak királyi udvarok kiváltságosai hódolhatnak a szivarozás élvezetének, hanem azok is, akik ezzel csak jelentőségüket szeretnék hangsúlyozni, vagy ideáljaikhoz kívánnak hasonlítani. Ez is lehet az oka annak, hogy a misztikum, ami kezdetben ezt a vallási szertatásokon elégetett növényt körüllengte mára már szinte teljesen szertefoszlott. Persze az is lehet, hogy a Sir Walter és Erzsébet királynő történetéhez hasonló szivarlegendáknak csak érniük kell, mint a jó dohánynak, és száz év múlva úgy kezdődik majd a mese, hogy „egyszer, amikor Fidel Castro és Emilia Tamayo együtt füstöltek egy kiváló Cohibát…”


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik