Belföld

Üzent Szaddám Huszein?

Tucatnyi ország jelenlétével szakértői szintű konferenciát tartottak szerdán Londonban a háború utáni iraki rendezésről, az abban való nemzetközi részvételről. Eközben azonban egy londoni arab lap állítólag személyes üzenetet kapott Szaddám Huszein volt iraki elnöktől, aki a szövetségesekkel szembeni ellenállásra hívta fel az irakiakat.

A brit védelmi minisztérium szóvivője a londoni Irak-konferenciát “munkacsoport-szintűnek” nevezte, és azt mondta, hogy összesen 12 ország katonai tisztviselői érkeztek a békefenntartásról egybehívott rendezvényre. A szóvivő szerint az érintett országokat a brit kormány hívta meg. A védelmi minisztériumi illetékes ugyanakkor nem volt hajlandó elárulni, hogy pontosan mely országok küldték el képviselőiket a londoni tanácskozásra.

Nem hivatalos értesülések szerint Kelet-Európából Lengyelország kapott meghívást, de ezt a londoni lengyel nagykövetségen az MTI kérdésére szerdán nem voltak hajlandók megerősíteni.

Szerdán az el-Kudsz el-Arabi című, Londonban szerkesztett arab újság főszerkesztője azt mondta: előző nap faxon egy április 28-i keltezésű levél érkezett a laphoz, Szaddám Huszein aláírásával. A levélben az elűzött iraki elnök a szövetségesekkel szembeni ellenállásra hívta fel az irakiakat, akiket arra figyelmeztetett, hogy “az amerikaiak által beiktatott új vezetők nem a szabadságot hozzák el Iraknak”.

A főszerkesztő szerint a levél árulással magyarázza a szövetséges erők katonai győzelmét. Az arab újságíró azt mondta: hitelesnek tartja az üzenetet, mert ismeri Szaddám Huszein aláírását, és a levélen szereplő szignó azonosnak tűnik az eredetivel. Ugyanez a lap előző nap egy addig ismeretlen iraki “ellenállási” csoport közleményét közölte, amely szerint Huszein 72 órán belül üzenetet intéz az iraki néphez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik