Belföld

Töltse hétvégéjét nárciszok közt!

A Nárcisz-napokat a hagyományokhoz híven az idén is május első hétvégéjén rendezik meg a Somogy megyei Babócsán, az ilyenkor megszámlálhatatlan virággal borított Basa-kertben.

A monda szerint egykor a terület basája háremhölgyei számára telepítette a csillagos nárciszokat. Az azóta milliónyira szaporodott fehér szirmú virág április utolsó és május első hetében pompázik. A pénteken kezdődő háromnapos rendezvény keretében nyitják meg a Csomoros- és az Erzsébet-szigeti tanösvényt; előbbi érdekessége, hogy csak vízi járművel közelíthető meg.

A Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) területén lévő ártéri erdő növény-és állatvilágát kétórás túraútvonalon haladva figyelhetik meg a látogatók. Borián György, a DDNP Igazgatóság idegenforgalmi referensének tájékoztatása szerint a babócsai Basa-kert hét évvel ezelőtt kapott védelmet növénytani és kultúrtörténeti értékei miatt.

Babócsa a török időkben, 1526-tól Szigetvár és Kanizsa mellett a harmadik legfontosabb végvár volt egészen 1598-ig. Ekkor a törökök elfoglalták, s a helyőrségben csaknem félezer török harcost szállásoltak el. Dzsámit és gőzfürdőt is építettek számukra, a basa palotájában ekkor ültették a nárciszokat. A várat Zrínyi Miklós foglalta vissza 1664 januárjában. A babócsai önkormányzattal és a Babócsáért Egyesülettel közösen rendezett Nárcisz-napokon kulturális és sportprogramok, kézműves bemutatók várják az érdeklődőket.

A programban szerepel horgászverseny, kerékpártúra, ló-szépségverseny és fogathajtás, nárciszvirág-rajzoló verseny, s ide várják a hazai nemzeti parkok képviselőit, akik az ökoturizmus lehetőségeit vitatják meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik