Belföld

Átadták az Év gyógyszere díjat

A csontritkulás megelőzését és kezelését szolgáló Fosamax heti egyszeri szedésű tabletta nyerte el az idén az Év gyógyszere díjat; az elismerést a készítményt gyártó MSD Magyarország Kft. képviselői szerdán vették át Budapesten.

Kovács Péter professzor, a díjat odaítélő Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság (MFT) bírálóbizottságának elnöke a döntést indokolva elmondta: az alendronát tartalmú készítmény már rövid távon is növeli a csonttömeget, jelentősen csökkenti a csonttörés esélyét, s ezzel javítja a betegek életminőségét.

A gyógyszer férfiak csontritkulása ellen is hatékonyan alkalmazható. Az átadón felszólalók közül azonban többen is megjegyezték: a társadalombiztosítás a férfiak esetében sajnos egyelőre nem támogatja a gyógyszert.

Kovács Péter hozzátette: a Fosamax egyedülálló abban, hogy csak heti egy alkalommal kell szedni. Mint mondta: ez nemcsak kényelmes a betegek számára, de a gyógyszerszedés megbízhatóságát is növeli körükben. A helyszínen kiosztott tájékoztatóból kiderül: a magyar lakosság átlagos csontsűrűsége a legalacsonyabb Európában, s a csontritkulás mintegy 900 ezer 50 év feletti betegnél fordul elő. A csontritkulással kapcsolatba hozható csípőtáji törések által előidézett állapot következtében évente mintegy 2500-3000 beteg hal meg.

Farsang Csaba professzor, az MFT elnöke elmondta: az Év gyógyszere díjat 1997-ben alapították azzal a céllal, hogy elősegítsék a leghatékonyabb és leginkább betegbarát gyógyszerek magyarországi elterjedését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik