Belföld

“Stabil alapokon nyugvó” bővítési büdzsét tervez az Európai Bizottság 2004-re

Az Európai Bizottság szerdán beterjesztette a " stabil alapokon nyugvó" bővítési költségvetését, amit majd a tagországok júliusban vitatnak meg és amely első olvasatban októberben kerül majd az Európai Parlament elé.

Michaele Schreyer, költségvetési ügyekben illetékes bizottsági tag ismertette a javaslatot, amely tekintettel a jövő év májusától tíz tagországgal bővülő és 25 tagúvá váló unióra, a költségvetési kiadásokat 100,6 milliárd euróban rögzíti. Ez az összeg 3,3 százalékkal több mint volt 2003-ban a 15 tagú unió költségvetése. A bizottság a növekedést viszonylag csekély mértékűnek minősítette, azzal, hogy a jelenlegi tagokat érintő kiadások 2 százalékkal mérséklődnének. A tíz új EU-tagország számára 5 milliárd eurós költségvetést terveznek.

A legnagyobb kiadási tételt az agrárkiadások jelentik, – e téren a korábbi tagországok számára 45,8 milliárd euró, az új tagországok számára 2 milliárd euró kiadást terveznek. Az új tagországok főként az EU strukturális alapjaiból profitálhatnak, 6,7 milliárd euróhoz juthatnak ezen forrásokból, hogy az unió többi tagországához felzárkózhassanak. Összességében viszont a 25 tagország egészét érintően a strukturális alapok 30,68 milliárd euróval gazdálkodhatnának , vagyis a 2003 évihez képest 7,5 százalékkal kisebb összeggel a költségvetési javaslat szerint.

Erőteljesen növelné a bizottság a bővítéssel összefüggésben az Európai Unió igazgatási kiadásait, e célokra 6,11 milliárd eurót szánnak, ami 14 százalékkal több mint az idei költségvetésben szereplő összeg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik