Belföld

Postabank: privatizáció 2003-ban

A Postabank és Takarékpénztár Rt. a 2002-es évet 1,776 milliárd forint veszteséggel zárta, ami kevesebb, mint a 2001. évi 2,211 milliárd forint mérleg szerinti veszteség volt.

A bank Budapesten tartott szerdai éves rendes közgyűlése a tavalyi mérleget 398,8 milliárd forint főösszeggel fogadta el, 2001. év végén a mérlegfőösszeg 363,243 milliárd forint volt. A tavalyi veszteséget a hitelintézet az eredménytartalék terhére számolta el.

Az elfogadott mérleg szerint az ügyfelekkel szembeni követelések a banknál tavaly több mint 40 milliárd forinttal nőttek és 2002. végi állományuk 187,8 milliárd forintot tett ki. Az összes ügyfélforrás mindeközben az elmúlt év végére 316,45 milliárd forintra emelkedett a 2001. végi 290,62 milliárd forintról.
Tavaly a céltartalékok állománya év végén 3,136 milliárd forintot tett ki, szemben az előző év végi 2,321 milliárd forinttal. Az eredménytartalék az elmúlt év végén -1,752 milliárd forintot mutatott, szemben a 2001. december végi 459,179 millió forinttal. A tavalyi veszteség hatására, vagyis az eredménytartalék terhére történő elszámolás végén az eredménytartalék jelenlegi záróállománya -3,529 milliárd forintot tesz ki. Az elmúlt év végén a bank szavatoló tőkéje 22,2 milliárd forint volt, tőkemegfelelési mutatója 9,34 százalékot ért el. A saját tőkéje a múlt év végén 36,626 milliárd forint volt.

A közgyűlésen a részvényesek döntöttek a bank részvényeinek dematerializálásáról. A kisrészvényesek részéről felvetődött, hogy ez a kistulajdonosok kisemmizését eredményezheti. A bank vezetése azzal indokolta a lépést, hogy a privatizáció előtt meg kell teremteni a tulajdonosi struktúra átláthatóságát, ez biztosítja a részvények dematerializálása. A közgyűlés után tartott sajtótájékoztatón Király Júlia, a bank elnöke elmondta: a hitelintézet vezetése azzal számol, hogy ez év őszén lezárul a privatizáció.

Az elnök kifejtette: májusban várhatóan az ÁPV Rt. kihirdeti a privatizációs tendert, a bank kész arra, hogy a nyár folyamán a tenderre jelentkezőknek biztosítsa az adatszolgáltatást, és a bank vezetése arra számít, hogy az ősz folyamán lezárul a Postabank magánosítása.

Singlovics Béla, a bank vezérigazgatója elmondta: a hitelintézet idén tovább erősíti jelenlétét a lakossági szektorban, megújítják a személyi kölcsön konstrukciót, emellett nagyobb hangsúlyt helyeznek az áruhitelezésre is. Kifejtette: jelentős lépéseket tesznek a hatékony működés érdekében, a bank az idén mintegy 25 százalékos létszámleépítést hajtott végre, amely révén javulni fog a költséghatékonysági mutató a hitelintézetnél.

A különböző költségcsökkentési lépések révén 2004-től már 2-2,4 milliárd forinttal javulhat az üzemi tevékenység a banknál. Nagy mértékben be akarnak kapcsolódni a lakáshitelezésbe is, azután, hogy a vezérigazgató szavai szerint a tavalyi hitelboomról lekésett a Postabank.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik