Belföld

Pannonplast: történelmi váltás

A Pannonplast szerdai éves rendes közgyűlésén az új főtulajdonos a kisrészvényesek ellenállását letörve elfogadtatta az igazgatóság előterjesztését, s így a társaság - történetében először - nem fizet osztalékot.

A 2002. évet lezáró közgyűlésen a részvényesek 61,5 százaléka vett részt. A magyar számviteli szabvány (HAS) szerinti, nem konszolidált 2002. évi mérleget 500 millió forint mérleg szerinti veszteséggel fogadták el a tulajdonosok. A nemzetközi szabvány szerinti, konszolidált mérleget 959 millió forintos veszteséggel hagyták jóvá. Fehér Erzsébet, a Pannonplast elnök-vezérigazgatója közölte, hogy a cég az idei évre csoportszinten 28,6 milliárd forint nettó árbevételt és 588 millió forint adózott eredményt tervez. Az elnök-vezérigazgató bejelentette: 25 évi vezérigazgatói tevékenysége után a most lejáró munkaszerződését nem kívánja meghosszabbítani.


A kicsik 100 százalékot osztottak volna


A közgyűlésen egy kisrészvényeseket képviselő befektetői csoport 100 forint osztalékra tett javaslatot, de erről külön nem szavaztak. A közgyűlésen, egy tag kivételével visszahívták a teljes igazgatóságot. Ujvári Gábor visszahívásáról szóló szavazásnál a Britton csoport és a Karsai Holding mellett a harmadik nagy tulajdonos, a Pevdi Divat Kft. – képviselője szerint – a szavazógép hibájából nem szándéka szerint szavazott. Így a közgyűlés döntése alapján Ujvári Gábor az igazgatóság tagja maradt.


A Britton részt kér az irányításból


A Britton képviselője az új igazgatóságra tett személyi
javaslatok előtt elmondta, hogy társaságcsoport részt kér a
Pannonplast irányításából. Ebben partnereiknek a Pannonplast
jelenlegi menedzsmentjét, illetve a Karsai Holdingot tekintik, de a Karsai Holdinggal az esetleges közös operatív irányítás kizárt. Más érdekcsoportok bevonására nem lát lehetőséget a Britton. Részvényesi kérdésre a Britton csoport személyi kérdésekben tett javaslataival kapcsolatban Fehér Erzsébet elmondta, hogy bár korábban a Pannonplast igazgatósága a Britton sajtóközleménye alapján ellenségesnek ítélte a Britton csoport részvényvásárlását, a tárgyalásaik során megbizonyosodtak arról: a Britton csoport nagy pénzügyi befektető. A Pannonplastnak eddig is pénzügyi befektetők voltak a tulajdonosai és az együttműködés kiváló volt velük.


Mészáros az Igazgatóságban


A személyi kérdésekben a Britton Kft. akarata érvényesült.
Az új Igazgatóság tagja lett Fehér Erzsébet és Illésy János, új
tag pedig Mészáros János a Britton Kft. ügyvezetője, a Kartonpack elnök-vezérigazgatója, Kerék Csaba, a Britton Kft. másik ügyvezetője és Pázmándy Gyula. A felügyelő bizottság összetétele részvényesi javaslat hiányában változatlan maradt.


Karsai befejezte


A közgyűlésen teljes egészében a Britton-csoport érdekei
érvényesültek – közölte Karsai Béla, a Karsai Holding Rt. elnök-vezérigazgatója újságíróknak a Pannonplast közgyűlése után. Másfél év után el kell gondolkodnom a hogyan továbbon – mondta Karsai Béla, hozzátéve, hogy egyszer mindent be kell
fejezni.


Vezérre várva


A közgyűlést követő igazgatósági ülésen három évre Fehér
Erzsébetet az igazgatóság elnökévé választották. A vezérigazgató hivatalában marad mindaddig, amíg a már kiválasztott, de meg nem nevezett új vezérigazgató hivatalba lép. A leendő vezérigazgató korábban a Pannonplast munkatársa volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik