Belföld

Mit üzen a népnek Medgyessy Péter május elseje alkalmából?

Miniszterelnök Üzenete a köztársaság polgárainak május elseje alkalmából.

Miniszterelnök Üzenete a köztársaság polgárainak május elseje alkalmából:

A mai nap a szolidaritás és a tavasz köszöntésének ünnepe.

Közös, nemzeti ünnepeink a köztársaságot erőssé és színessé tevő sokféle hagyományt jelenítik meg. Mára Európa-szerte, sőt, a világ legtöbb országában a chicagói munkástüntetés emlékére rendezett nemzetközi felvonulás a szakszervezetek ünnepéből hivatalos ünnep lett. E nap a valódi tavasz eljövetelét, a megújulást, az együtt ünneplő család örömét is megjeleníti.

Május elsején a nemzeti szolidaritás közös nevezőjét ünnepeljük.

E nap a világ és Európa legnépszerűbb baloldali ünnepe. Mert egy erős és korszerű, európai köztársaság büszke baloldali hagyományaira. Büszke a társadalmi szolidaritás, a szociális igazságosság, a hátrányos megkülönböztetés tilalmának értékeire.

Ezen a napon a közös családi ünnep öröme mellett emlékeztethetjük magunkat arra is, hogy felelősségünk van egymás iránt. Felelősségünk van a nyugdíjasok, a munkájukat elvesztők, a gyermeküket egyedül nevelők iránt. Segítenünk kell nekik. És természetesen felelősségünk van a tehetségesek, az erejükön felül teljesítők, a sikeresek iránt is. Segítenünk kell, hogy teljesítményük a nemzetet gazdagítsa.

Ma – egy évtizeddel a rendszerváltás után, egy évvel az első uniós majális előtt – olyan közös jelent és jövőt ünnepel a köztársaság, ahol szabad a verseny, ahol tisztességes munkával és civil kurázsival akár vagyonra is szert tehet a polgár, és ahol mindenkinek jár a jólét minimuma.

Ahol közös akarattal és közös erőfeszítéssel mindenki számára biztosított az egyszerű, de emberhez méltó jólét. Ez a jólét minimuma, amely egy korszerű, európai köztársaságban a polgároknak születésüktől fogva, alanyi jogon jár.

A szociáldemokrácia olyan célja ez, amelyet mára elfogadtak a konzervatív gondolkodású polgárok is, és amely nélkül nem lehetne sikeresen intézni közös ügyeinket.

A majálisok, a családok együttléte a szabadban felhőtlenné, igazi civil ünnepé is teszik május elsejét. Tavaszünnepé, európai népünnepéllyé.

Közös hagyományunk ez is, fedezzük föl újra: ünnepeljük együtt az új európai és magyar köztársaság tavaszát.

Medgyessy Péter
a Magyar Köztársaság miniszterelnöke

Ajánlott videó

Olvasói sztorik