Belföld

Mit tudnak az új diákigazolványok?

Három-négy hónapon keresztül új típusú diákigazolványokat tesztelhetnek a hallgatók a Szegedi Egyetemen szeptembertől, ha a kártyák beválnak, a tervek szerint a 2004-es tanévtől minden felsőoktatási intézményben alkalmazhatnák őket.

Majó Zoltán, a Diákbónusz Kht. vezetője az MTI-nek a Magyar Hírlap cikke kapcsán szerdán elmondta: a diákok önkéntesen próbálhatnák ki az új kártyákat, amelyeken a csipeket többféle szolgáltatás igénybe vételéhez lehetne feltölteni. A hallgatók így feltölthetnék a csipeket az egyetemeken kihelyezett fénymásolók, hálózati nyomtatók, nyilvános számítógépek, üdítőital és kávéautomaták használatához. Emellett a laboratóriumokba, kollégiumokba való bejutáshoz is használhatnák a diákok a kártyát.

Majó Zoltán kitért arra is, hogy a Szegedi Egyetemre beiratkozott nappali tagozatos hallgatók az utazáshoz is használhatnák az új típusú diákigazolványt. Utalt arra, hogy a szegedi nappali tagozatos diákok a félév elején megkapják bérletüket, amelynek árát az intézmény fizeti. Az, hogy ez a szegedi helyi mellett a távolsági közlekedést is érinti-e majd, még nem eldöntött. A csipek a jelenlegi diákigazolványokkal együtt is használhatók lesznek.

A Szegedi Egyetem első évesei közül mintegy ezer hallgató kipróbálhatna egy olyan új igazolványt is, amelyet használatakor nem kell leolvasó rendszerbe helyezni, hanem csak felé kell tartani. Az új kártyák ára 2500-3000 forint, a költségeket a szaktárca és a Diákbónusz kht. állja. A szintén a minisztérium és a kht. fedezi az a speciális leolvasók és terminálok darabonként 15-20 ezer forintos költségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik