Belföld

Jessica Lynch katonalány iraki nyomravezetőjének jár a menedékjog az USA-ban

Családjával együtt menedéket kapott az Egyesült Államokban az az iraki ügyvéd, aki segített kiszabadítani a dél-iraki Násziríja kórházában fogva tartott Jessica Lynch amerikai őrvezetőt. A hírt Tom Ridge amerikai belbiztonsági miniszter jelentette be kedden.

Mohammed Odeh al-Rehajef ápolónőként dolgozó feleségénél járt a násziríjai kórházban, amikor észrevette a fiatal katonalányt. Látta, amint egy őr bántalmazta a kórházi ágyon bekötözve, sebesülten fekvő Jessica Lynchet, és ekkor elhatározta, hogy segít rajta. Több mint 10 kilométert gyalogolt, hogy értesítse az amerikai tengerészgyalogosokat és egy térképet is rajzolt nekik a kórházról, hogy könnyen rátaláljanak.

Az amerikai különleges erők április 1-én egy éjszakai akcióban kiszabadították a sebesült katonalányt. A mentőakció után az amerikai katonák al-Rehajefet, feleségét és lányát először egy menekültközpontba, majd az Egyesült Államokba vitték, ahol a család menedéket kért. Az Egyesült Államokban annak jár a menedékjog, aki meglapozottan bizonyítani tudja, hogy hazájában faji vallási, etnikai vagy politikai okokból üldöztetésnek van kitéve. Egy amerikai tisztségviselő szerint az iraki ügyvéd esetében teljesül ez a feltétel.

“Al-Rehajef úr az életét kockáztatta. Az amerikaiak hálásak bátor kiállásáért és együttérzéséért” – jelentette ki a miniszter. Tom Ridge közölte, hogy iraki megmentői meglátogatják Jessica Lynchet, akit még mindig a Washington melletti Walter Reed katonai kórházban ápolnak. A fiatal lánynak eltört mindkét lábszára, az egyik lába és a bokája, valamint porckorong sérülést is szenvedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik