Belföld

Global Crossing – a nemzetbiztonság közbeszól

A világ egyik legnagyobb távközlési cége volt a Global Crossing, de csődbe ment. Az amerikai társaságért két ázsiai csoport vetélkedik, a hongkongiak azonban nemzetbiztonsági okokból kieshetnek a versenyből.

A Hutchison Whampoa Ltd. – a multimilliárdos hongkongi üzletember, Li Ka-shing telefontársasága – kénytelen lehet lemondani a Global Crossing Ltd. ellenőrző pakettjének megvásárlásától, miután az Egyesült Államok meghosszabbította azt a nemzetbiztonsági vizsgálatot, amelyet a 250 millió dolláros árajánlat miatt kezdeményeztek.


Ritka alkalom


Eddig igen ritkán került sor arra, hogy az Egyesült Államok megakadályozzon egy üzleti tranzakciót nemzetbiztonsági érdekekere hivatkozva. Most sem került sor még erre az igen kemény szankcióra, ám sokak szerint – így például a Bloomberg hírügynökség által megkérdezett szakértők szerint – a mostani időhúzás igencsak hátráltathatja a Hutchison terjeszkedési terveit.

Ha a hongkongi cég visszalép, akkor egyedül a szingapúri Singapore Technologies Telemedia Pte marad az egyetlen „kérője” a csődbe ment, ám kiterjedt üvegszálas távközlési hálózattal rendelkező Global Crossingnak.


Kérdéses Kína befolyása


Az amerikai kormányzat vezetői a hírek szerint azért aggódnak, mert szerintük Kína indokolatlan, illetve jogtalan befolyásra tehet szert a hongkongi társaság fölött. Így tulajdonképpen „nemcsak a Hutchison” szerezné meg az ellenőrzést az optikai hálózat fölött. Az USA ezért 45 nappal meghosszabbítja a hírek szerint a vizsgálatot, amely azt hivatott megállapítani, vajon a Global Crossing eladása veszélyezteti-e az amerikai nemzetbiztonságot.

Ha valaki felvásárolja ugyanis a társaságot, 100 ezer mérföldnyi vezetékhez jut hozzá, amely telefonhívásokat és adattovábbítást egyaránt lehetővé tesz vállalatok és kormányok számára az egész világon.


Visszalép a Hutchison


Megfigyelők szerint ezért a hongkongi Hutchison esetleg visszalép a vásárlástól, hiszen nem biztos, hogy szívesen részt vennének egy olyan versenyben, ahol tudják: nem nyerhetnek. Stewart Aldcroft, a hongkongi Investec Asset Management Ltd. egyik alapkezelője szerint a Hutchisonnak azt kell eldöntenie, hogy képesek-e átmenni a nemzetbiztonsági átvilágításon, és be tudják-e bizonyítani: ők nem a kínai kormányzat eszközei.


Li Ka-shing: művirágoktól a kikötőkig


Li Ka-shingről egyébként tudni érdemes, hogy kínai bevándorlóként érkezett Hongkongba sok évtizeddel ezelőtt, és művirággyártóból küzdötte fel magát Ázsia leggazdagabb emberévé. Közismert, hogy jó kapcsolatokat ápol a pekingi vezetéssel, ám vagyonát – egyes kétes kapcsolatokat leszámítva – az HSBC londoni bankkal való együttműködésből szerezte. Li Ka-shing az HSBC közreműködésével tudta ugyanis megszerezni a korábban brit irányítás alatt lévő kereskedőházat, a Hutchison Whampoát.

Li Ka-shing birodalmába tartozik a világ egyik legnagyobb konténerkikötője Rotterdamban, számos távközlési vállalat a világ több országában, Hongkongban pedig az energiaszolgáltatástól a kikötőig számos érdekeltsége van. Li kontrollálja a Panama-csatorna két oldalán lévő kikötők egy részét is, ami már korábban is amerikai politikusok aggodalmát keltette fel. Li akkor visszautasította, hogy a kínai hadsereggel működne együtt. Magyarországon a Rossmann-drogériahálózatot szerezte meg sokszoros áttétellel a kínai-hongkongi vállalkozó, de korábban a Vodafone anyacégében is jelentős részesedéssel rendelkezett.


Nem sokan nyilatkoznak…

A Global Crossing körüli fejleményekről a csődbe ment cég szóvivője Tisha Kresler nem kívánt nyilatkozni, akárcsak a Hutchison szóvivője, aki ugyancsak megtagadta a választ a Bloombergtől. Szintén nem akart az ügyről állást foglalni Tony Fratto, az Egyesült Államok pénzügyminisztériumának szóvivője.


Ha a nemzetbiztonsági vizsgálat befejeződött, az ezzel foglalkozó testület ajánlást tesz George W. Bush amerikai elnöknek, akinek 15 napja van a döntés meghozatalára. A tranzakciót egyébként eredetileg ma kellett volna lezárni – írja a Bloomberg.


A Global Crossing bukása


A Global Crossingot 1997-ben alapította Gary Winnick, a Drexel Burnham Lambert egyik korábbi menedzsere. A cég 2002 januárjában kért csődvédelmet, miután 12,4 milliárd dolláros adósságot halmozott fel. A Global Crossing adósságait elsősorban a 200 városra és 27 országra kiterjedő hálózat kiépítésekor gyújtötte össze.

A Hutchison számára azért lett volna előnyös a Global Crossing megvásárlása, mert hongkongi cég már számos mobilhálózatban szerzett részesedést, ugyanakkor a vezetékes telefóniában le volt maradva. Így például Észak-Amerikában nem rendelkezik saját vezetékes hálózattal.

A Hutchison, amely a legnagyobb ázsiai befektető az európai mobilszolgáltatásban, az elmúlt hónapban kezdte meg a nagysebességű vezetéknélküli internetszolgáltatást kontinensünkön. Ezzel Európában első volt a cég, amely a világon is a legnagyobbak közé lépett volna elő, ha sikerül megszereznie a Global Crossing hálózatát.


Az ajánlatokat már rég benyújtották


A Global Crossing csődeljárását lefolytató amerikai bíró, Robert E. Gerber december hagyta jóvá a cég megmentését szolgáló üzleti tervet, amely szerint a Global Crossing 61,5 százalékát adnák el a hongkongi Hutchisonnak és a szingapúri ST Telemediának.


Így a Global Crossing kikerülhetne a csődeljárás hatálya alól. Az érintett cégek idén január 24-én nyújtották be formálisan is az ajánlatukat. Egy hónappal ezelőtt egyébként már ígéretet tettek az ázsiaiak arra, hogy felülvizsgálják ajánlatukat, hogy figyelembe vegyék a kormányzat biztonsági felvetéseit.


Egy érdekes, új kérő


Az Egyesült Államok külföldi befektetéseket ellenőrző bizottsága 30 napot töltött a módosított javaslat elemzésével, és most arról értesítette a cégeket, hogy további vizsgálatokra kér időt.

Érdekes, hogy időközben a New Jersey amerikai szövetségi államban, egészen pontosan Newarkban bejegyzett IDT Corp., amely egy távolsági hívásokra szakosodott cég, bejelentette, hogy 255 millió dolláros ajánlatot tenne a Global Crossingra. Az IDT politikai kötődését nem nagyon kell magyarázni, miután a cég vezérigazgatója, James Courter a jelenlegi amerikai elnök pártjának, a republikánusoknak volt korábban kongresszusi képviselője (méghozzá éppen New Jersey államban).


Courter meg is mondta a sajtónak: ha a Global Crossingra a Hutchison teszi rá a kezét, akkor a kínai hivatalnokok befolyást gyakorolhatnak a hálózat kezelésére. (Korábban a Global Crossing az amerikai védelmi minisztériumtól is komoly megrendeléseket nyert el.)


Az IDT együttműködne a szingapúriakkal

Courter nem véletlenül nyilatkozta az elmúlt napokban: kritikus amerikai telekommunikációs hálózatok átkerülése egy olyan céghez, amely külföldi, sőt, kommunista irányítású országban van bejegyezve – nos, ez aggodalmat kelthet nemzetbiztonsági szempontból.

Ugyanakkor az IDT vezetője azt is bejelentette, hogy a szingapúri társasággal közösen szívesen megvásárolnák a Global Crossingot. (Feltéve, hogy a szingapúriak átmennek a nemzetbiztonsági szűrőn.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik