Belföld

Financial Times: elvándorol a tőke Magyarországról

A működőtőke-befektetők már megkezdték az elvándorlást Magyarországról az olcsóbb munkaerőt kínáló helyszínekre, általában Kínába, de más kelet-európai országokba is – állapította meg a Financial Times csütörtöki írásában.

A világ egyik legtekintélyesebb gazdasági lapja térségi felmérésében rögtön hozzáteszi ehhez a megállapításhoz, hogy sok szakértő alapjában egészségesnek tartja ezt az átrendeződést, mert a maradó külföldi cégek most már inkább nagyobb értékű munkákat hoznak Magyarországra.

A közép- és kelet-európai melléklet Magyarországról szóló részében a többi között az áll, hogy az utóbbi négy évben a dollárban számolt átlagbér csaknem megkétszereződött. A bruttó havi átlagbér tavaly 18,3 százalékkal, 474 dollárra nőtt, éppen abban az időszakban, amikor a globális gazdasági lassulás is nehezítette a multinacionális társaságok többségének életét.

Székesfehérvár lett az új, nehezebb idők jelképe – írja a Financial Times. Az IBM távozása 3700 munkahely elvesztését jelentette, a japán Kenwood autórádió-gyártó részlegének bezárása pedig több százét. Még a Videoton is Bulgáriában vásárolt gyárat, hogy ott végeztesse a legalacsonyabb hozzáadottérték-tartalmú munkákat – emlékeztet a lap. Az összeállításban Peter Baumgartner, a magyarországi gyárakat is működtető Flextronics európai ügyvezető igazgatója azt mondta: – Magyarország talán túl sokáig épített saját olcsóságára, ami hosszú távon nem elég, a világban mindig van, aki még olcsóbb – fogalmazott a cégvezető.

A cikk szerint azonban a magyar vállalati szektor azért meglepő ellenálló képességet tanúsít. Jóllehet kevés új nagy befektetés érkezik már a magyar gazdaságba, azok a cégek, amelyek már ott vannak, gyakran hoznak át fejlett gyártási technológiákat Nyugat-Európából.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik