Belföld

Budapest biztosan nem rendez 2012-ben olimpiát

A kormány nem tud pénzügyi garanciát adni a 2012-es olimpia megvalósításához Budapest számára, nem állnak rendelkezésre a szükséges források - közölte Gál J. Zoltán a kabinet szerdai ülését követő tájékoztatón.

A kormányszóvivő kijelentette, Magyarország és Budapest 2012-ben nem tud olimpiát rendezni, mivel nincsenek meg hozzá a szükséges források. Ugyanakkor hangsúlyozta: a kormány szeretne olimpiát rendezni, ezért egy, a sport-, a pénzügy- és a gazdasági miniszterből álló tárcaközi bizottság vizsgálja meg azt, hogy milyen fejlesztések és források szükségesek, illetve mikorra lesz megvalósítható cél az olimpiarendezés. Ezzel kapcsolatban Gál J. Zoltán elmondta, a kabinet júniusban megtárgyalja a magyar sport átfogó fejlesztési stratégiáját.

Árfolyamgarancia az MFB-nek

A kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy egyes esetekben árfolyam-garanciát biztosít a Magyar Fejlesztési Banknak (MFB). A kormányülést követő sajtótájékoztatón, Budapesten Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter elmondta: ez abban az esetben fordulhat elő, ha az MFB Rt. a hitelnyújtáshoz külföldi megtakarításokból veszi igénybe a forrásokat euróban vagy dollárban, amivel árfolyamkockázata keletkezik.

A kockázatnak a kormányzat csak a kis- és középvállalkozásoknak nyújtandó hitelek esetében vállalja át a felelősségét – tette hozzá. Ezzel az Európa-terv hitelprogramjának keretében felvett kölcsön utáni kamat a jelenlegi mintegy 7 százalékról 6-6,5 százalékra csökkenhet – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik