Belföld

Biztosítási igények – a biztosított holocaust áldozatok listája elérhető a világhálón

A holokauszt áldozatainak biztosítási igényeivel foglalkozó nemzetközi bizottság több mint 360 ezer biztosított nevét tette közzé az interneten (www.icheic.org).

Ezáltal a nemzetiszocialista korszak zsidó biztosítottjainak eddigi legátfogóbb névgyűjteménye áll rendelkezésre – idézi a bizottság helyi idő szerint kedd esti washingtoni bejelentését a dpa német hírügynökség.

Az összesen 363 232 nevet tartalmazó összeállítás, amely ausztriai, belgiumi, bulgáriai, csehországi, dániai, finnországi, franciaországi, görögországi, hollandiai, jugoszláviai, lengyelországi, lettországi, líbiai, litvániai, magyarországi, németországi, norvégiai, olaszországi, romániai, spanyolországi, svájci, szlovákiai és ukrajnai biztosítási kötvények kedvezményezettjeit sorolja fel, biztosítók, levéltárak és történészek szoros együttműködése révén született.

Az 1998 októberében alapított bizottság mintegy 79 ezer biztosítási igény kiegyenlítésén fáradozik. Az Emlékezés, Felelősség és Jövő nevű szövetségi alapítványnak mintegy 280 millió eurónyi összeg áll rendelkezésére e célra. A bizottságban zsidó szervezetek a német Allianz, a francia Axa, a svájci Winterthur, a Zürich-Versicherung és az olasz Generali biztosítótársasággal dolgoznak együtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik