Belföld

Zendülés Kínában az SARS miatt

Zendülés robbant ki Kína északi részén azt követően, hogy egy település lakosai megtudták, hogy a hatóságok atípusos tüdőgyulladás-gyanús (SARS) embereket kívánnak elhelyezni a helyi iskolában. A közel kétezer feldühödött ember felgyújtotta az épületet.

Az eset vasárnap történt a fővárostól, Pekingtől 70 kilométerre fekvő Teincsin (Tianjin) körzetben lévő Csakukang (Chagugang) településen. A helybeliek tudomást szereztek arról, hogy a hatóságok az iskolát karanténná akarják átalakítani. A település vezetője hiába próbálta érvekkel meggyőzni az embereket, akik a betegségtől való félelmükben inkább felgyújtották az iskolát, ami immáron használhatatlanná vált – közölték kedden kínai tisztviselők.

Ezt követően a közel kétezres tömeg a helyi önkormányzathoz vonult, amit feldúlt. Felborították az épület közelében álló gépkocsikat, feltörték az épületben az ajtókat, összezúzták az ablaktáblákat és mindent, ami az útjukba került – közölte egy magát megnevezni nem kívánó helyi illetékes.

A hadsereg és a készültségi rendőrség érkezésekor a tiltakozók sürgősen távoztak a helyszínről. Az AFP tudósítása szerint 30-40 személy vett részt aktívan a rombolásban, míg a tömeg csupán buzdította őket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik